Byggföretagen

Välkommen översyn av amorteringskrav och bolånetak

Dela

Idag har Finansinspektionen (FI) fått i uppdrag av regeringen att utvärdera amorteringskravet och bolånetaket. - Kreditrestriktionerna i form av bolånetak och amorteringskrav har inneburit många krossade bostadsdrömmar och en betydligt lägre byggtakt än vad som annars varit fallet. När bostadsbyggandet nu bromsar in kraftigt är det otroligt välkommet att man utvärderar de här åtgärderna, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.
Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

Särskilt fokus ska ligga på hur amorteringskravet och bolånetaket påverkar hushåll med lägre inkomster och med mindre ekonomiska marginaler - samt hur det slår mot olika gruppers möjligheter att komma in på bostadsmarknaden.

- När utvärderingen är klar är det otroligt viktigt att politiken tar ansvar för resultatet och säkerställer att det blir verkstad. Samtidigt är det noterbart att det är myndigheten som själv infört åtgärderna som fått uppdraget att utvärdera dem – risken är att man spelar ner de negativa konsekvenser som kreditrestriktionerna haft, säger Anna Broman, 

Uppdraget ska redovisas den 14 oktober.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.
Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen: Positivt med ny kartläggning för ökat bostadsbyggande23.1.2023 09:53:14 CET | Pressmeddelande

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att redovisa vilka åtgärder de genomfört tillsammans med kommunerna för att främja bostadsbyggande. - Bostadsbyggandet faller nu snabbt. Tid är pengar och pengar har blivit dyrare på grund av inflation och stigande räntor. Då blir det än viktigare att vidta åtgärder för en effektiv samhällsbyggnadsprocess, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum