Åklagarmyndigheten

Välkommen på medieseminarium om cyberkriminalitet

Dela

En ung man är skyldig svenska staten över 319 miljoner kronor efter att polis och åklagare för första gången lyckats identifiera och lagföra en administratör av en marknadsplats för narkotika på Darknet. Den nu nedsläckta narkotikahandelsplatsen, Flugsvamp 2.0, kan beskrivas som ett Tradera för droger. Onsdag den 7 december kl. 13 berättar åklagare och polis mer om ärendet på ett medieseminarium på Åklagarmyndigheten.

Det rör sig om ett komplext cyberbrottmål där en stor mängd digital information kunnat kopplas till en enda person. Brottsligheten utreddes i flera år innan tillslag skedde mot den dömdes bostad i Lund, under dramatiska former. Kort därpå greps han och häktades senare. Han friades för gärningar kopplade till Flugsvamp 2.0 i tingsrätten men fälldes i hovrätten. Han dömdes till 11 år och 8 månaders fängelse samt att betala värdet av 1 479 bitcoin till staten. Domen har vunnit laga kraft.

Välkommen till ett kunskapsseminarium för journalister om ett unikt ärende där åklagare och polis delar med sig av sina erfarenheter av cyberkriminalitet, digital bevisning och kryptovaluta.

Medverkande

Annika Wennerström, kammaråklagare och förundersökningsledare, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Björn Eriksson, kriminalinspektör, Polismyndigheten.

Tove Kullberg, kammaråklagare, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Tid

Onsdag den 7 december kl. 13.

Plats

Åklagarmyndigheten, Östermalmsgatan 87 C, 3 tr.

Anmälan

Föranmälan krävs till kommunikation@aklagare.se. Begränsat antal platser. Medtag pressleg eller liknande.

Vi bjuder på smörgås och kaffe.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum