Saco

Välkommen satsning på kompetensutveckling, men akademikerna ska inte ta notan

Dela

I dag lämnar Saco in sitt remissvar på de tre utredningarna som ger förslag på hur staten ska genomföra parternas överenskommelse om trygghet, omställning och anställningsskydd. Det är en välkommen satsning på kompetensutveckling under hela yrkeslivet.

Saco är positiv till förslagen om utbildning under yrkeslivet som tillkommit tack vare parternas överenskommelse. De tre utredningarna föreslår ett utökat studiestöd, en ny omställningsorganisation och förändringar i LAS.  

I tider av osäker arbetsmarknad och stora omställningsbehov är det helt rätt väg att gå. Det kommer att ge alla som jobbar en möjlighet att stärka sin framtida ställning på arbetsmarknaden.  

För att få önskad effekt måste satsningarna på studiestöd nu matchas med satsningar på högskola och yrkeshögskola. Resurser måste tillföras och utbildningarna måste anpassas för akademiker som behöver fylla på sin kompetens mitt i karriären. 

De förbättringar som ingår i överenskommelsen måste omfatta anställda på hela arbetsmarknaden. 

– Vi tycker inte att man har tagit tillräcklig hänsyn till offentlig sektor och vi ser en risk att våra medlemmar där kommer att missgynnas, säger Sacos ordförande Göran Arrius. 

Saco ställer sig mycket kritiska till beskedet från regeringen att reformen delvis kommer att finansieras med höjd ränta på studielån. 

– Det är helt orimligt och motverkar hela tanken med kompetenssatsningen, säger Göran Arrius. 
– Det kommer att bli mindre attraktivt att satsa på utbildning och slår mot alla dem som redan själva bekostat sin utbildning genom studielån.

Kontakter

Bilder

Göran Arrius, ordförande Saco. Fotograf: Knut Capra Pedersen
Göran Arrius, ordförande Saco. Fotograf: Knut Capra Pedersen
Ladda ned bild

Om

Saco
Saco
Lilla Nygatan 14
Stockholm

08-613 48 00https://www.saco.se/

Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig.

Följ Saco

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Saco

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum