Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Välkommen till gudstjänst. Den 1 juni öppnar vi!

Dela

Svenska kyrkan Västerås har under hela Covid-19-pandemin tagit ett stort ansvar för att bidra till minskad smittspridning. Många har saknat att kunna delta i gudstjänst- och församlingslivet på plats i våra kyrkor och lokaler. Äntligen har nu smittspridningen minskat och det gör att vi öppnar för firande av gudstjänst och kyrkliga handlingar på plats i kyrkorna från den 1 juni 2021.

- Jag och alla medarbetare är oerhört glada att vi nu äntligen kan öppna för firande av gudstjänster och kyrkliga handlingar. Nu hoppas vi att smittspridningen fortsätter minska och möjliggör för fler verksamheter att öppna, säger domprost Daniel Eklund, Svenska kyrkan Västerås.

Under hela Covid-19-pandemin har Svenska kyrkan Västerås ställt om verksamheten till ett rikt digitalt utbud av gudstjänster, andakter och konserter. Fokus har också legat på att på alla upptänkliga sätt fortsätta möta människors behov av samtal och stöd genom öppna kyrkorum och digitala mötesplatser. Nu ser vi fram emot att mötas på plats i våra kyrkor igen!

Följande riktlinjer gäller från 1 juni 

 • Vi bjuder in till gudstjänster och kyrkliga handlingar för upp till 50 deltagare, med sittande församling på anvisad plats.
 • Antalet deltagare kommer att variera mellan kyrkorum, utifrån kyrkorummens storlek och utformning. Information om vad som gäller för respektive kyrkorum hittar du på vår webbplats: https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/sa-agerar-svenska-kyrkan-vasteras
 • Samma deltagarantal och riktlinjer gäller för dop, vigsel och begravning, utifrån vilket kyrkorum det gäller.
 • Inledningsvis firar vi inte nattvard, men ser över hur vi kan möjliggöra detta på ett smittsäkert vis i närtid.
 • Vi fortsätter under hela sommaren att webbsända en förinspelad huvudgudstjänst via Vimeo varje söndag, för att möjliggöra för så många som möjligt att fira gudstjänst.
 • Konfirmationsverksamheten i sommar och höst kommer genomföras fysiskt.
 • Aktiviteter för barn och unga under sommaren genomförs med högst omkring 25 deltagare. De genomförs med fördel utomhus under iakttagande av avstånd och allmänna riktlinjer.
 • Vi genomför i nuläget läger endast för åldersgruppen 0-18 år.
 • Café Malin håller öppet. Vi kan även hålla enklare sommarcaféer utomhus.
 • Enskilda samtal kan genomföras, antingen i våra lokaler eller genom hembesök, om det kan genomföras smittsäkert.
 • Du hittar aktuella aktiviteter i kalendern på www.svenskakyrkan.se/vasteras

 

När Sverige når nivå 2 i smittspridning öppnar vi för ytterligare aktiviteter.

För mer information, kontakta domprost Daniel Eklund, daniel.eklund@svenskakyrkan.se eller 021-10 76 25.

Läs gärna mer på vår webbplats: https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/sa-agerar-svenska-kyrkan-vasteras

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Event, grillat, goodiebag & Myra för alla åttor!9.8.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Börjar du åttan? Då är du inbjuden till Event & Grillat! Det är årets stora konfirmationsevent som går av stapeln. En exklusiv spelning med Myra Granberg streamas från Västerås domkyrka till de olika samlingsställena runtom i Västerås. Du får en goodiebag och möjlighet att träffa konfirmandledare och nytt folk och få svar på alla dina frågor om konfirmation. Inbjudan och mer information skickas direkt hem till din brevlåda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum