Stockholms stad

Välkommen till nya Liljevalchs+!

Dela

På torsdagen kunde publiken äntligen komma in och se Liljevalchs+, den nya tillbyggnaden bredvid Carl Bergstens klassiska rosa byggnad från 1916.

Ilustration: Wingårds
Ilustration: Wingårds

Det nya huset i tre våningar är "ett konstverk för konst", signerat arkitekt Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman. Med sin fasad av 6 860 transparenta glasbottnar tar anläggningen glittrande plats i sitt offentliga rum.

– Det är med stor tacksamhet som vi på Liljevalchs idag öppnar våra portar för alla stockholmare att se och trivas i Liljevalchs+. Nu är anläggningen en unik helhet, gamla kära Liljevalchs och Blå Porten har renoverats och så nytillskottet Liljevalchs+ som tar oss in i framtiden. Vad mer kan man begära som konsthallschef, säger Mårten Castenfors.

För den som träder in i byggnaden öppnas ett antal salar med spektakulär höjd och rytm, salar som ger möjlighet att parallellt presentera stora och små utställningar. 166 taklanterniner skapar ett rutnät som möjliggör många olika rumsindelningar och ljusinsläpp. Med absolut klimatkontroll och högsta säkerhet kan Liljevalchs ta emot den dyraste och känsligaste av konst och hålla öppet alla dagar i veckan.

Med tillbyggnaden får stockholmarna och stadens besökare dessutom en ny restaurang och en ny stor butik.

Aktuella utställningar

Invigningsdagen öppnade också fyra utställningar kring betong, glas och papper av Gert Wingårdh, Ingegerd Råman och Bea Szenfeld samt en film av Kajsa Andersö och Tomas Boman som sedan 2013 följt tillkomsten av Liljevalchs+. Sammanlagt fem kataloger har producerats, en vardera till utställningarna och filmen samt en separat katalog om huset.

Parallellt fortsätter Vårsalongen 2021 i det gamla huset ytterligare 10 dagar, till den 22 augusti, och biljetter gäller till alla utställningarna.

Eftersom pandemin fortsätter prägla året, håller Liljevalchs fortfarande strikta regler för avstånd och insläpp. Förköp av biljetter rekommenderas, länk finns på Liljevalchs hemsida.

Pressbilder och utställningskataloger

På Liljevalchs webbplats finns pressbilder på Liljevalchs+ samt bilder från invigningen.

Liljevalchs+, Liljevalchs webbplats

Fem utställningskataloger finns bifogade i pressmeddelandet.

Bilder

Ilustration: Wingårds
Ilustration: Wingårds
Ladda ned bild

Dokument

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Tävlingen om en unik tomt i Stockholms city är avgjord20.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Humlegården Fastigheter är vinnare av markanvisningstävlingen gällande den näst sista lediga tomten i Stockholms city – tomten Klara City View. Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna. Bolaget är en långsiktig och aktiv fastighetsägare med ett stort fokus på hållbarhet och lång erfarenhet av fastighetsutveckling. Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 30 september.

Nytt evenemang lyfter Skärholmens potential och framtid. Skärholmen satsar på att bli Sveriges nya innovationscentrum.31.8.2021 11:51:39 CEST | Pressmeddelande

Den 16 september – 1 oktober arrangeras Grow´in Skärholmen som syftar till att lyfta Skärholmens utvecklingspotential och framtid i form av ett sjudande och kunskapstätt evenemang. Mitt på torget kommer det att bjudas på samtal, möten, aktiviteter, musik och kulturupplevelser. Initiativet är ett samarbete mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och Grosvenor Europe som äger Skärholmens centrum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum