Umeå kommun

Välkommen till Umeå Live 400 år, 13–14 juli

Dela

När Umeå Live 400 år tar över Skeppsbron och Rådhustorget under två dagar i juli är det en line-up med kända och efterlängtade artister. Onsdag 13 juli presenterar Umeå live 400 år Lisa Miskovsky med band samt Sahara Hotnights. Kvällen därpå, torsdag 14 juli, står Fricky, Cleo och Broder John på Skeppsbrons scen. Dagarna är därtill fyllda med aktiviteter på Rådhustorget. Hela festivalen är gratis och medier är förstås varmt välkomna.

 

För att se det här innehållet från cdn.filestackcontent.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Lisa Miskovsky med band 
Den platinasäljande Lisa Miskovsky är en av Sveriges mest etablerade artister och låtskrivare. Med över 200 000 sålda album, två Grammisar och fem Rockbjörnar i bagaget kommer hon till Umeå Live 400 år som en högaktuell artist, bland annat med låten ”Best to Come” från årets melodifestival. Folkkära Lisa Miskovsky mellanlandar i Umeå där hon uppträder på hemmaplan.

För att se det här innehållet från cdn.filestackcontent.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Sahara Hotnights 
Efter drygt tio års paus återvänder Sahara Hotnights till rampljuset. Spelningen i Umeå blir premiären på deras sommarturné. Gruppens efterlängtade sjunde album ”Love in Times of Low Expectations”, det första på ett drygt decennium, släpptes i våras och är en skiva präglad av såväl spelglädje som minimalism, vilket går igen i nya singeln ”Gemini”.

För att se det här innehållet från cdn.filestackcontent.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Fricky
Med sin förmåga att ta med lyssnaren på en resa till hans inre trollbinder Fricky en bred publik. Juni 2021 släpptes debutalbumet ”Fricktion” där den karakteristiska ljudbilden går igen, samtidigt som en stor artistisk utveckling märks från de spår som gjorde att hela Sverige bumpade aqua vid framgångarna med EP’n ”Aqua Aura” 2018. Umeå-sonen, född Erik Friman, har spelat på några av Sveriges största festivaler, sålt ut konserter över hela landet och prisats på galor. Som artist, producent, låtskrivare och grafiker, har Fricky kunnat skissa upp en idé som är hans egen, med en tydlig tanke om vart han är på väg.
 

För att se det här innehållet från cdn.filestackcontent.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Cleo
En hyllad liveartist, belönad med pris på både Manifestgalan och Kingsizegalan. Med självklar auktoritet och kraft inom svensk hiphop tar Nathalie ”Cleo” Missaoui åter sin plats på scen i Umeå. Staden där hon tillsammans med kollektivet Random Bastards har byggt en framgångsrik och kreativ plattform. Förra veckan släpptes äntligen ”Torneträsket”, den första singeln från Cleos kommande album som släpps i sin helhet senare under 2022. Vi väntar med spänning!

För att se det här innehållet från cdn.filestackcontent.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Broder John
Umeå-bördiga Broder John blev snabbt efter 2016 års solodebut ”Cool” en av scenens mest intressanta röster och hyllningarna lät inte vänta på sig. På ett avväpnande sätt behandlades tonåren med en träffande precision över unika ljudlandskap. Fem år har passerat sedan dess och under tiden har han både skrotat en uppföljare, men också slutfört en, det kritikerhyllade albumet ”DRIFT” som släpptes i maj 2021. ”DRIFT” tog sin plats i såväl GAFFAs som Kingsize årsbästalistor över de 20 bästa svenska albumen 2021. Albumsläppet av ”DRIFT” följdes också upp av en inspelning på den internationella plattformen COLORSXSTUDIOS som har gästats av världsartister som Skepta och Billie Eilish.” 

För att se det här innehållet från cdn.filestackcontent.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Natalie Lidqvist
Natalie Lidqvist tilldelades kulturnämndens rese- och kulturstipendium 2021 för sitt musikskapande. Hon är från Dikanäs i Västerbottens inland och singeldebuterade för snart ett år sedan. Hon ger oss mångfasetterad pop som omringar en målande tonsättning av livet och tillvaron, och hon har en förkärlek för stora ord.

För att se det här innehållet från cdn.filestackcontent.com måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Saara Hermansson och DJ Ailo
Saara Hermansson, 26 år från Vilhelmina och DJ Ailo, 22 år med rötter i Norge, har samarbetat länge. De stod på scenen tillsammans för första gången med deras gemensamma låt "Nïekedem" på påskfestivalen i Kautokeino 2019. Sen dess har de samarbetat genom att skriva ny musik. Under Umeå Live 400 år kommer de att bjuda på feta remixer av kända samiska låtar samt gemensamt skriven musik, som resulterar i en unik upplevelse skapad för dansgolvet.

Fler aktiviteter under festivalen 
På dagtid fyller Umeås engagerade föreningar Umeå Live 400 år med massor av intressanta och roliga aktiviteter för alla åldrar. Här är några exempel.

  • I Umeå Historiska Fäktskola får du prova på att fäktas med långsvärd efter medeltida tyska fäkttraditioner eller med Rapir som spanjorerna gjorde på 1700-talet.
  • Kom och sjung tillsammans med Gun och Anders! Gun Rehnman och Anders Östman bjuder in till allsång – ett enkelt koncept med mycket glädje, kärlek och MUSIK.
  • Trudelutter och Visdomsord är en musikföreställning där en person sopar scenen i väntan på att teatern ska öppna, medan publiken smyger in i en mörk salong. Hon får syn på barnen, slår sig ned på en pall för att dela med sig av sina visdomsord och några historier ur sitt liv.
  • Journalisten Mikael Wikner håller föredrag om allt från korvkiosker, Umeås bortglömda kafferosteri och glassfabrik till författaren Stieg Larssons skrivmaskin.
  • Umeå orienteringsklubb erbjuder prova-på-aktivitet i centrala Umeå där man med hjälp av en orienteringskarta tar sig till olika kontrollplatser och parar ihop kontrollerna med fotografier av detaljer i omedelbar närhet till kontrollpunkten.

Här finns hela programmet för Umeå live 400 år

Medier är självklart varmt välkomna till Umeå Live 400 år! Vi kommer kunna erbjuda fotografer och journalister ett särskilt presspass för att skapa möjlighet till bra fototillfällen, kontakt med artister, med mera. För mer information, hör av dig till Elisabeth Lind, kommunikationssamordnare för Umeå 400.
 
Presskontakt: 
Elisabeth Lind
Kommunikationssamordnare Umeå400
070-242 81 42
elisabeth.lind@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum