Uppsala kommun

Välkommen till Uppsalas första sommargata!

Dela

Delar av Östra Ågatan - mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder - blir sommargata från och med fredag 22 maj. Välkommen på pressträff i samband med att gatan invigs.

Östra Ågatan mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder, blir sommargata till mitten av augusti.
Östra Ågatan mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder, blir sommargata till mitten av augusti.

När: fredag 22 maj kl 10.00

Plats: Östra Ågatan vid Nybron

Sommargata innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Den införs i år på prov i tre månader och är ett led i Uppsalas innerstadsstrategi. 

- Vi öppnar upp centrum med inbjudande sommargågator för ett rikt och trevligt stadsliv. Det behövs fler ytor och gott om plats att umgås på utan störande trafik nu när vi reser mindre, säger Rickard Malmström, ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

För att hålla avstånd till varandra vid sittplatserna utmed sommargatan, är bänkborden utformade så att de främjar social distansering till andra sällskap på ett naturligt sätt. I centrum av sommargatan (i höjd med Fyristorg) blir det flera små sittmoduler som också går i linje med social distansering.

Etableringen påbörjas denna veckan med att cykelställ töms på cyklar och vinklas för att tillfälligt bli obrukbara.

Måndag-onsdag (18-20/5) nästa vecka sker möblering av Östra Ågatan.

Fredag 22 maj invigning.

Fakta om sommargatan

Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Genomfartsförbudet gäller inte moped klass 2 och cykel. Övrig motorfordonstrafik får endast trafikera Östra Ågatan om de har målpunkter utmed sträckan, exempelvis varutransporter och biltrafik till parkeringsplatser som finns utmed sträckan.

Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

För att ge plats åt gående och sommarmöbler, tas vissa cykelställ bort som löper utmed ån. Cykelparkeringar behålls mellan Smedsgränd-Bredgränd, på Klostergatan och på andra sidan Fyrisån vid Fyristorg och S:t Eriks torg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Östra Ågatan mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder, blir sommargata till mitten av augusti.
Östra Ågatan mellan Klostergatan i norr och Bangårdsgatan i söder, blir sommargata till mitten av augusti.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum