Stiftelsen Skansen

Välkommen våren! - vårsysslor på Skansen 10 & 12 – 13 maj

Dela

När solen värmer vaknar också alla bin för att börja jobba i naturen. Skansens expert Bi-Olle är på plats för att berätta om de fascinerande, och viktiga, små insekterna som ger oss mer än bara honung på matbordet. På Skansen kan man lära sig mer om insekter och bin på Naturstigen och i fjärilsträdgården vid Skånegården.Det ligger i anslutning till pollineringsveckan 19-27 maj och Internationella dagen för biologisk mångfald den 22 maj. Under denna vecka infaller också World Bee Day den 20 maj.

Fluster. Foto: Maria Johansson
Fluster. Foto: Maria Johansson

Träffa Bi-Olle 12 - 13 maj
Skansens biexpert berättar om livet i kupen och tar dig in binas fascinerande värld vid Möjligheternas trädgård på Bollnästorget.

Våren har kommit till kolonilotterna
Stugorna vädras, spadarna sätts i jorden och kolonisterna är fullt sysselsatta med vårens trädgårdsarbete.

Trädgårdsslöjd för alla
Tillverka en såsticka, ett växtstöd eller en planteringspinne under sakkunnig ledning slöjdkonsulent Annika Eriksson på Bollnästorget.

Pilflätning 10 & 12 maj
Vid Oktorpsgården pågår pilflätning. Hantverkare visar hur det går till att fläta korgar och annat till trädgården och det finns möjlighet att prova på. Endast 12 maj!

Vårkänsliga låtar
Kvartersorkestern Klarskinnspelar kl 12, 13 och 14.30 på Bollnästorgets dansbana.

Lekar från förr
Lekar för stora och små på Främmestaängen.

Upptäck Naturstigen!
En interaktiv stig som ger kunskap om djur, natur och biologisk mångfald. Mellan Skånegården och Väla skola.

Folkdans
Uppvisning med Skansens folkdanslag. För musiken svarar Skansens spelmän Tingsvallenscenen kl. 16. Vid regn dansas det i Bragehallen.

Sång-och danslek – premiär 13 maj
Premiäruppvisning av sång-och danslekar den 13 maj med barn och för barn kl 15.30-16.00 på Tingsvallenscenen.

Vårsysslor hos Back-Mats 12 - 13 maj
Stugan vaknar till liv efter den långa vintern. Vi vädrar ut och sopar rent, och om naturen tillåter det slöjdar vi till en sälgpipa. Aktivitet för små och stora i Back Mats stuga vid Moragården.

Vårkänsliga låtar
Kvartersorkestern Klarskinnspelar kl 12, 13 och 14.30 på Bollnästorgets dansbana.

Trädgårdsslöjd för alla
Tillverka en såsticka, ett växtstöd eller en planteringspinne under sakkunnig ledning slöjdkonsulent Annika Eriksson på Bollnästorget.

Träffa Skansens hantverkare vid Moragården 12 - 13 maj
Skansens snickare kläcker och bilar stockar till Slogbodens takved.
Skansens snickare visar hur fönsterrenovering går till.
Skansens smed visar hur går till att smida med en fältässja.
Skansens målare kokar rödfärg, visar hur det går till att måla med oljefärg och att kitta.

Pollineringsveckan 19 - 27 maj
Surrande parker och trädgårdar är ett projekt för att gynna pollinatörer som drivs av Swedish Society of Public Parks & Gardens, ett nätverk med 35 av Sveriges främsta parker och trädgårdar där Skansen ingår, i samarbete med föreningen Svenska Bin och Pollinera Sverige. Vid Skansens växthus finns mer information och i Skansenbutiken säljs fröpåsar för att inspirera till en gynnsam miljö för alla slags pollinatörer i den egna odlingen. 

Med reservation för ändringar i programmet.

Bilder

Fluster. Foto: Maria Johansson
Fluster. Foto: Maria Johansson
Ladda ned bild
Kolonisterna ha kaffepaus. Foto: Marie Andersson
Kolonisterna ha kaffepaus. Foto: Marie Andersson
Ladda ned bild
Trädgårdsslöjd. Foto: Marit Baer
Trädgårdsslöjd. Foto: Marit Baer
Ladda ned bild
Pilflätning. Foto: Maria Johansson
Pilflätning. Foto: Maria Johansson
Ladda ned bild
Musikgrupen Klarskinn. Foto:Emmy-Lie Vilsson
Musikgrupen Klarskinn. Foto:Emmy-Lie Vilsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Årets vårtalare är Göran Rosenberg15.4.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

Årets vårtalare på Skansen är en prisbelönt journalist och författare, mitt i arbetet med en ny bok. En röst i samhällsdebatten som lyfter frågor "om samhällets skörhet, men också samhällets konstfullhet – frågor som leder tillbaka till hans egen historia, som barn till två av förintelsens överlevare" för att citera en intervju inför hans 70-årsdag 2018. Vad hans tal kommer att handla om är en väl förborgad hemlighet fram till kl 20.45 på Valborgsafton på Skansen.

Holger Blom’s sea lion terrace becomes the Baltic Sea Science Center22.3.2019 14:10:01 CETPressmeddelande

How should Skansen use the former sea lion terrace that has stood unused for many years? The location between Skansen Aquarium, the Galejan Fairground and the former Elephant House was too central to be left empty. Head of the Zoological Department Tomas Frisk and CEO of Skansen John Brattmyhr put their heads together. They contacted Stockholm University and the Swedish University of Agricultural Sciences, and together they began thinking about a knowledge centre for the Baltic Sea and the environment – a place for learning. Architect Katarina Wahlström from KAWA and landscape architects Topia were commissioned to produce an initial sketch for the area.

Kunskapsrådet kvalitetssäkrar Baltic Sea Science Center19.3.2019 07:00:00 CETPressmeddelande

Östersjön på Skansen – Baltic Sea Science Center – är ett kunskapscenter som lyfter samspelet mellan Östersjön och människan. I anläggningen ligger fokus på de miljöutmaningar som finns i form av övergödning, icke hållbart fiske och miljögifter. Verksamheten utformas i samråd med forskare från Stockholms universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i ett kunskapsråd och det samarbetet kommer att fortsätta långt efter att huset öppnar 12 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum