Almega

Välkomna till LO:s och Almegas gemensamma seminarium: Hur kan vi rädda arbetsmarknads­utbildningen?

Dela

Hur ser framtiden ut för arbetsmarknadsutbildningen? Hur kan vi öka antalet platser? Det är frågor som LO och Almega söker svar på under detta gemensamma frukostseminarium. Kom och ställ frågor till företrädare från politiken och parterna.

Thomas Erséus och Therése Guovelin.
Thomas Erséus och Therése Guovelin.

Tid: Den 4 december kl 8.00 –9.00 (lättare frukost serveras från 7.30),

Plats: Almega, Sturegatan 11, Stockholm

Klicka här för anmälan. 

Kontakt: Andreas Eriksson, pressekreterare Almega. Tel: 0722356117, epost: andreas.eriksson@almega.se

Medverkande

Anna-Kirsti Löfgren och Adnan Habibija, rapportförfattare, LO
Fredrik Voltaire, arbetsmarknadsekonom Almega
Roger Mörtvik (S), statssekreterare vid Arbetsmarknadsdepartementet
Maria Nilsson (L), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet
Thomas Erséus, VD, Almega
Therése Guovelin, förste vice ordförande, LO
Moderator: Per Hammar, näringspolitisk expert Almega.

Under många år har arbetsmarknadsutbildningen varit den svenska arbetsmarknadspolitikens flaggskepp. Tack vare de korta yrkesinriktade kurserna har tusentals arbetslösa varje år rustats för jobb som kockar, busschaufförer, maskinförare och undersköterskor. Utbildningarna har lett till lägre arbetslöshet och ökade arbetsinkomster, men också använts för att förebygga kompetensbrist och därigenom ökat sysselsättningen och produktiviteten i näringslivet.

Trots goda resultat och stora utmaningar med både arbetslöshet och kompetensbrist, satsar samhället lite på arbetsmarknadsutbildning. LO:s färska rapport ”Arbetsmarknadsutbildning för nya och bättre jobb” uppmärksammar att antalet utbildningsdeltagare är på den lägsta nivån sedan den moderna arbetsmarknadspolitiken implementerades i början av 1960-talet. Nedgången har fortsatt under 2019 och just nu deltar färre än 5 000 personer. Detta trots att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i Januariavtalet kommit överens om ett utbyggt kunskapslyft med fler platser i arbetsmarknadsutbildning.

Hur ser framtiden ut för arbetsmarknadsutbildningen? Hur kan vi öka antalet platser?

Det är frågor som LO och Almega söker svar på under detta gemensamma frukostseminarium. Kom och ställ frågor till företrädare från politiken och parterna.

Varmt välkommen!

Bilder

Thomas Erséus och Therése Guovelin.
Thomas Erséus och Therése Guovelin.
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

”Öka antalet arbetssökande i Stöd och matchning”26.5.2020 11:07:59 CESTPressmeddelande

Riksrevisionens granskning av Arbetsförmedlingens matchningstjänst Stöd och matchning (STOM) visar att det är ett är ett mycket väl fungerande valfrihetssystem. De fristående leverantörernas resultat presenteras i form av en rating som ligger till grund för de arbetssökandes val, vilket styr mot kvalitet och resultat. Ratingmodellen är ett träffsäkert instrument, de leverantörer som får flest stjärnor i ratingen får ut 30 procentenheter fler arbetslösa i jobb eller till studier än de leverantörer som bara får en stjärna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum