Växjö stift

Vallokalerna har stängt – rösträkningen har börjat

Dela

Nu har vallokalerna stängt och röstsammanräkningen i kyrkovalet tar vid. Resultatet publiceras löpande på Svenska kyrkans webbplats. Det preliminära valresultatet beräknas vara klart runt midnatt.

Nu pågår den preliminära rösträkningen. Foto: Emma Berkman /Ikon
Nu pågår den preliminära rösträkningen. Foto: Emma Berkman /Ikon

Resultatrapporteringen går att följa på kyrkoval.svenskakyrkan.se 

Kyrkomötets röster räknas först, därefter rösterna på stiftsnivå och slutligen rösterna på den lokala nivån.

Alla resultat är preliminära och inga personröster räknas i detta skede. Därför kan man inte under valkvällen dra några säkra slutsatser om vilka personer som kommer att besätta mandaten. Det slutgiltiga valresultatet beräknas vara klart 3-4 veckor efter valet.

Fakta om kyrkovalet 2021
Den 19 september 2021 är det kyrkoval. Från den 6 september har det varit möjligt att förtidsrösta. Genom valet har alla som fyllt 16 år och tillhör Svenska kyrkan möjlighet att vara med och påverka framtidens kyrka. Det är medlemmarna som väljer ledamöter till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån. Kyrkovalet gäller för en mandatperiod av fyra år. I Växjö stift har drygt 340 000 personer haft möjligheten att gå till valurnorna.

Här finns all information om kyrkovalet: www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

Pressbilder finns i Svenska kyrkans bildbank Ikon – sök på ”Kyrkoval 2021”. Nya bilder läggs in löpande, även på valdagen.

Kontakter

Bilder

Nu pågår den preliminära rösträkningen. Foto: Emma Berkman /Ikon
Nu pågår den preliminära rösträkningen. Foto: Emma Berkman /Ikon
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

Rekordhögt valdeltagande när rösterna i Växjö stift är färdigräknade13.10.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Rösterna i kyrkovalet 2021 är färdigräknade och visar på att rekordhöga 18,15 procent av de röstberättigade i Växjö stift har sagt sitt i årets kyrkoval. Valdeltagandet har därmed ökat ytterligare jämfört med det tidigare högsta resultatet från 2017. Klart är också vilka ledamöter som tar plats i Växjö stifts högsta beslutande organ kommande mandatperiod, 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum