Uppsala stift

Vandringsstig invigs när biskop Karin visiterar Roslagens västra pastorat

Dela

Tisdagen den 31 maj inleder biskop Karin sin visitation i Roslagens västra pastorat. Visitationen inleds med morgonmässa i Rimbo kyrka och programmet innehåller bland annat invigning av Birgittastigen vid Skederids kyrka, trädgårdsfest och Café existens.

Temat för visitationen är En kyrka i tiden, som är öppen och välkomnande!

På tisdag kväll sker Café existens, ett panelsamtal  med biskop Karin Johannesson, kommunpolis Carola Wiklund, sjukhuspräst Lena Nordlander, ordf. PRO Gabriella Wiberg, kommunalråd Olle Jansson och kyrkoherde Helén Uddén där de tillsammans med moderator Malin Jonsgården samtalar utifrån temat; Goda krafter tillsammans – för livets skull. 

Onsdagen inleds med invigning av Birgittastigen, namngiven efter heliga Birgitta, vid Skederid kyrka. Stigen går från kyrkan till Birgittas källa och har skapats av Finstastiftelsen med hjälp av bidrag från Norrtälje kommun.  Längst stigen finns utvalda citat hämtade från heliga Birgittas skrifter och uppenbarelser och det finns sittplatser för möjlighet till en stunds eftertanke och lugn.

Alla är varmt välkomna att delta i gudstjänster och andra offentliga samlingar under visitationen.

Program

Tisdag 31 maj 

09.00 Morgonmässa i Rimbo kyrka med kort information om kyrkan.

10.15 Kyrkkaffe Rimbo församlingshem.

12.30 Trädgårdsfest för alla åldrar med biskop Karin Johannesson – Vibygården.  

18.30 Café Existens – Goda krafter tillsammans – för livets skull. Offentlig kväll i Kulturskolan i Rimbo. Panelsamtal med biskop Karin Johannesson, kommunpolis Carola Wiklund, sjukhuspräst Lena Nordlander, ordf. PRO Gabriella Wiberg, kommunalråd Olle Jansson och kyrkoherde Helén Uddén Moderator diakon Malin Jonsgården och sång av Nova Gospel och Hallsta Gospel.               

Onsdag 1 juni   

11.00 Besök i Skederid kyrka, Sankta Birgitta. Andakt och information om kyrkan.

12.00 Invigning av Birgittastigen vid Skederid kyrka, Sankta Birgitta, av biskop Karin Johannesson. Pilgrimsvandring efter en del av Birgittastigen.

14.00 Besök vid Rimbo brandstation och samtal med kyrkvaktmästare som deltidsbrandmän

20.30 Kvällsandakt i Ununge kyrka med Edsbro-Ununge kyrkokör.


Torsdag 2 juni 

09.00 Morgonbön Häverö kyrka med Häverö-Edebo kyrkokör och kort information om kyrkan

10.00 Kyrkkaffe klockargården.

12.00 Sopplunch i församlingsgården i Hallstavik

12.45 Mässa med invigning av ny altarskiva i fiskarens kapell med biskopen. Edebo- och Seniorkören medverkar

 

Söndag den 5 juni

11.00 Visitationshögmässa i Fasterna kyrka och kyrklunch i Rånäs församlingshem.   

Om visitation

Visitationen är en avstämning kring arbetet med församlingens grundläggande uppgift och en genomgång av förvaltningen. Det är ett tillfälle till samtal om församlingens liv och arbete, med utgångspunkt i församlingsinstruktionen. I Uppsala stift visiteras församlingarna av biskopen vart åttonde år. Församlingarna i Uppsala kontrakt visiteras av ärkebiskop Antje Jackelén.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav 56,5 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

Stiftsgården i Undersvik nyöppnar i Svenska Turistföreningens regi1.11.2022 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag den 1 november undertecknade Svenska kyrkan i Uppsala stift och Svenska Turistföreningen ett samarbetsavtal kring stiftsgården i Undersvik. Avtalet innebär att Svenska Turistföreningen kommer att driva den operativa verksamheten på stiftsgården, men fastigheten ägs fortfarande av Uppsala stift. STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem öppnar för allmänheten i september 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum