Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet får igenom krav på att välfärdsmiljarderna fördelas

Dela

På dagens kommunstyrelsemöte körde den samlade oppositionen över minoritetsstyret och ser nu till att alla de utlovade extra statliga välfärdspengarna som ska till Malmö kommer att fördelas till verksamheterna.

Emma-Lina Johansson (V)
Emma-Lina Johansson (V)

 - När riksdagen skickar ut pengar för att stoppa nedskärningarna i välfärden är det viktigt att de faktiskt går till välfärdsverksamheterna där de gör nytta. Vi vill inte se mer pengar läggas på hög, vi kräver bättre resurser till våra barn och äldre, säger Emma-Lina Johansson (V) kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen.

När Malmö stads budget antogs i november såg vi alla att den budget styret la fram skulle innebära stora nedskärningar inom välfärden, inte minst inom skolan. Kommunala nedskärningar av välfärden istället för behövliga satsningar sker runt om i landet. Detta har uppmärksammats i riksdagen och såväl den pressade regeringen som den samlade oppositionen har nu beslutat att tillskjuta välfärden i kommunerna mer pengar för att minska nedskärningarna.

- Vi är glada att Vänsterpartiet i riksdagen agerat för att få fram pengar för att stärka välfärden, säger Anders Skans (V), gruppledare och ersättare i kommunstyrelsen.

I regeringens tilläggsbudget finns 5 miljarder, dessutom har oppositionen i riksdagen enats om ytterligare 2,5 miljarder. Fördelat till Malmö innebär det nästan 175 miljoner.

Det Socialdemokratiska och Liberala styret ville på dagens kommunstyrelsemöte enbart fördela de av regeringen utlovade extrapengarna, 116 miljoner kronor i Malmö.

Vänsterpartiet och den övriga oppositionen vill med dagens beslut fördela även de extra 58 miljonerna som oppositionen på riksplan drivit igenom till Malmö. Kommunstyrelsens opposition gav förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag på fördelning av de återstående 58 miljonerna till kommunstyrelsemötet den 4 mars. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emma-Lina Johansson (V)
Emma-Lina Johansson (V)
Ladda ned bild
Anders Skans (V)
Anders Skans (V)
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Budgetar måste innehålla siffror!10.2.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

För ett antal år sedan var alla nämnders internbudgetar mycket detaljerade kring hur de ekonomiska resurserna skulle användas inom förvaltningen. Det gick att politiskt besluta att X miljoner skulle flyttas från verksamhet A till verksamhet B inom förvaltningen. Detta gjorde att den politiska styrningen av kommunen var möjlig. Idag saknar de allra flesta internbudgetar denna möjlighet, då det inte specificeras vad olika verksamheter kostar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum