Vänsterpartiet

Vänsterpartiet kräver nödläge för klimatet

Dela

Vänsterpartiet uppmanar den svenska riksdagen att utlysa nödläge för klimatet, liksom det brittiska parlamentet nyligen gjort.
-  Situationen är mer akut än någonsin. Ny statistik visar att utsläppen ökar i Sverige, torka och skogsbränder har redan börjat, människor blir klimatflyktingar på grund av extremväder och enligt den nya FN-rapporten går artutrotningen fortare än vad man tidigare trott, bl a som en följd av klimatförändringen. Det handlar inte längre om en långsam förändring av vårt klimat, det är fråga om ett nödläge för klimatet, säger Jens Holm, riksdagsledamot (V) som håller inledningsanförandet på riksdagens klimatdebatt idag, begärd av just Vänsterpartiet. 

Klimatfrågan är akut och det behövs en radikal politik för att lyckas vända utvecklingen. Att förklara nödläge för klimatet förpliktigar alla partier att agera.

-  Eleverna som skolstrejkar, forskarna, alla med klimatångest förväntar sig samma sak; att vi politiker ska agera. Vi måste ta det växande engagemanget på största möjliga allvar. Därför behöver vi utlysa ett nödläge för klimatet.

-  Vänsterpartiet är det parti i riksdagen som menar mest allvar i klimatfrågan. Det är bara vi som inser och anser att vi inte kan ha ett överflöd för vissa och brist för andra. Samhället måste bli jämlikt för att kunna bli hållbart. Nu sätter vi ordentlig press på regeringen och de andra partierna.
- Nu krävs åtgärder för en ekonomi som sätter hänsyn till klimat och miljön framför kortsiktiga vinstintressen, säger Jens Holm.

Förslaget kommer att lyftas i debatten där företrädare för alla partier deltar, och kan följas via SVT2 eller riksdagen.se.

För mer information:

Jens Holm, riksdagsledamot (V)

070-8250889

Vänsterpartiets presstjänst:

070-620 00 64

Kontakter

Marie Antman
Kommunikationschef Vänsterpartiet
070-297 85 10
marie.antman@riksdagen.se

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum