Vänsterpartiet

Vänsterpartiet lägger fram en budget för jämlikhet

Dela

Vänsterpartiets vårbudget tar sikte på att göra Sverige till världens mest jämlika land igen. - Vi tror på den svenska modellen med ekonomisk jämlikhet som en central princip, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vårbudgeten är den första Vänsterpartiet presenterar under den här mandatperioden. Vi vill bland annat att sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen ska stärkas. Regelverken ska ändras och ersättningsnivåerna höjas.

- Ingen ska behöva känna ekonomisk utsatthet i en svår livssituation. Det måste finnas socialförsäkringar som det går att lita på. Så bygger vi ett land som håller ihop, säger Ulla Andersson.

Vänsterpartiet tar till skillnad från samtliga övriga partier de ständigt växande inkomstskillnaderna på största allvar. Därför vill vi få ettnytt skattesystem som omfördelar från hög- till låginkomsttagare. Kapitalinkomster, stora förmögenheter, arv och höga inkomster ska beskattas mer än i dag. Skattekvoten ska öka så att vi kan bygga ut välfärden med bättre kvalitet. Samtidigt får låg- och medelinkomsttagare betala något mindre i skatt och principen lika skatt vid lika inkomst ska gälla. Det är inte rimligt att sjuka och arbetslösa ska betala mest i skatt vid lika inkomst.

- Välfärden behöver tiotals miljarder de närmaste åren för att enbart klara dagens kvalité. Till skillnad från övriga partier så nöjer vi oss inte med att konstatera det utan tillför resurserna också, säger Ulla Andersson.

För mer information:

Vänsterpartiets presstjänst: 070 620 00 64

Kontakter

Marie Antman
Kommunikationschef Vänsterpartiet
070-297 85 10
marie.antman@riksdagen.se

Dokument

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet säger nej till höjd pensionsålder29.5.2019 11:39:42 CESTPressmeddelande

Igår lade regeringen fram sitt förslag om höjd pensionsålder. Vänsterpartiet är kritiskt till höjningen då många inte klarar att arbeta ens till dagens pensionsålder. Det är helt orealistiskt att bara fokusera på åldern när det inte kombineras med kraftfulla satsningar på ett mer hållbart arbetsliv. - Den som arbetat ett helt yrkesliv ska kunna leva ett gott och värdigt liv. Så ser det inte ut med dagens pensionssystem. Av Kommunals medlemmar har 7 av 10 så låg inkomstpension att de får garantipension, trots att de har arbetat hela livet. Detta borde regeringen göra något åt, istället för att höja pensionsåldern, säger Nooshi Dadgostar, vice ordförande i Vänsterpartiet. Den höjda pensionsåldern motiveras med att vi lever längre och klarar av att arbeta längre. Det stämmer dock inte. Korttidsutbildade personers livstid minskar och klyftorna i arbetslivet ökar. Och för dem som klarar av några år extra blir effekterna ändå små. Enligt Kommunals beräkningar ger varje enskilt år efter 66 år

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum