Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet Malmö motionerar: Ta ansvar för hemlösheten!

Dela

Kommunledningen i Malmö slår sig för bröstet och hävdar att ”nu ska bostadsbristen åtgärdas, vi går med i FN-initiativet The Shift”. Samtidigt vet vi att hemlösheten i Malmö ökar. Malmö har idag ungefär 1 300 hemlösa barn enligt kommunens egna beräkningar. Vackra ord bygger inga bostäder. Därför lämnar kommunalrådet Emma-Lina Johansson idag in en motion till kommunfullmäktige som ställer krav på att Malmö Stad ska ta ansvar för bostadsbristen och hemlösheten.

Emma-Lina Johansson
Emma-Lina Johansson

Hyresgästföreningen presenterade för bara några månader sedan en rapport om att Skånes privata hyresvärdar i genomsnitt tjänar 20 kronor på varje betald hundralapp i hyra. Den som tjänade mest tog ut 47 procent i vinst, vilket är detsamma som en vinst på nära 40 000 kr per år för en trerumslägenhet i Malmö. Den som tror att det hos marknaden finns en vilja att lösa bostadsbristen har helt missförstått hur ekonomin fungerar.

- Ord bygger inga bostäder, hemlösa får inga hem och bostadsbristen blir inte mindre för att kommunledningen ansluter Malmö till ”The Shift”, säger Emma-Lina Johansson.

Vänsterpartiet anser bland annat att kommunfullmäktige ska besluta att civilsamhället och ideella organisationer bjuds in att delta i arbetet med att utvärdera vilka behov som finns och planera för hur situationen med hemlöshet ska lösas och att Malmö Stad vid upplåtelse av tomträtter till bostadsbyggande ska villkora byggandet av hyresrätter i högre utsträckning än idag.

- Det som behövs är en satsning på mer demokratiskt inflytande över bostadsmarknaden,  inte mindre, bostaden måste vara en social rättighet – på riktigt, avslutar Emma-Lina Johansson. 

Hela motionen bifogas som bilaga här. 

Nyckelord

Bilder

Emma-Lina Johansson
Emma-Lina Johansson
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet föreslår stödpaket för Malmöbor och ideella föreningar14.4.2020 05:00:00 CESTPressmeddelande

Kommunledningen har tagit flera initiativ för att stödja det lokala näringslivet på olika sätt - vilket vi tycker är bra, för att trygga jobben och försörjningen. Vi saknar dock ett stödpaket för vanligt folk som drabbas hårt när deras försörjning upphör från en dag till en annan, för alla de som saknar ett hem och för de ideella föreningar som får kämpa hårt under krisen.

Vänsterpartiet vill värna de mest ekonomiskt utsatta i vår stad26.3.2020 12:55:24 CETPressmeddelande

På dagens möte med Arbetsmarknads- och socialnämnden behandlades ett nämndsinitiativ från Vänsterpartiet. Vi krävde att nämnden under en tidsbegränsad period ska ge förhöjt försörjningsstöd till de familjer som har barn i skolor som stänger ner på grund av Coronaviruset Covid-19. Deras matkostnader ökar när barnen inte längre får skollunch och Malmö Stad måste agera snabbt för att säkerställa dessa familjers möjlighet att ge sina barn mat för dagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum