Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet Malmö motionerar: Ta ansvar för hemlösheten!

Dela

Kommunledningen i Malmö slår sig för bröstet och hävdar att ”nu ska bostadsbristen åtgärdas, vi går med i FN-initiativet The Shift”. Samtidigt vet vi att hemlösheten i Malmö ökar. Malmö har idag ungefär 1 300 hemlösa barn enligt kommunens egna beräkningar. Vackra ord bygger inga bostäder. Därför lämnar kommunalrådet Emma-Lina Johansson idag in en motion till kommunfullmäktige som ställer krav på att Malmö Stad ska ta ansvar för bostadsbristen och hemlösheten.

Emma-Lina Johansson
Emma-Lina Johansson

Hyresgästföreningen presenterade för bara några månader sedan en rapport om att Skånes privata hyresvärdar i genomsnitt tjänar 20 kronor på varje betald hundralapp i hyra. Den som tjänade mest tog ut 47 procent i vinst, vilket är detsamma som en vinst på nära 40 000 kr per år för en trerumslägenhet i Malmö. Den som tror att det hos marknaden finns en vilja att lösa bostadsbristen har helt missförstått hur ekonomin fungerar.

- Ord bygger inga bostäder, hemlösa får inga hem och bostadsbristen blir inte mindre för att kommunledningen ansluter Malmö till ”The Shift”, säger Emma-Lina Johansson.

Vänsterpartiet anser bland annat att kommunfullmäktige ska besluta att civilsamhället och ideella organisationer bjuds in att delta i arbetet med att utvärdera vilka behov som finns och planera för hur situationen med hemlöshet ska lösas och att Malmö Stad vid upplåtelse av tomträtter till bostadsbyggande ska villkora byggandet av hyresrätter i högre utsträckning än idag.

- Det som behövs är en satsning på mer demokratiskt inflytande över bostadsmarknaden,  inte mindre, bostaden måste vara en social rättighet – på riktigt, avslutar Emma-Lina Johansson. 

Hela motionen bifogas som bilaga här. 

Nyckelord

Bilder

Emma-Lina Johansson
Emma-Lina Johansson
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern kräver: Ta ansvar för både hemlösheten och våra skattepengar!8.5.2019 15:12:10 CESTPressmeddelande

På dagens kommunstyrelsemöte presenterades en lägesrapport om bostadsförsörjningen i Malmö, samtidigt som avslöjande tidningsrubriker larmar om hur skattepengar går till företag som agerar mellanhänder i bostadskrisens Malmö och tar ut ockerhyror. Vänsterpartiet lämnar under dagen in en enkel fråga till ansvarigt kommunalråd Sedat Arif (S) om huruvida han tänker ta initiativ för att stoppa användandet av enskilda företag som mellanhänder i bostadskrisen och se till att ansvarsfullt använda våra gemensamma skattepengar.

Malmövänstern motionerar: Värna om Malmös biologiska mångfald, rädda våra bin!30.4.2019 09:01:53 CESTPressmeddelande

Ett av Malmö stads miljömål syftar just till att värna om och stödja den biologiska mångfalden genom att bevara och skydda naturen samt ta särskilt ansvar för hotade och sällsynt arter som lever i kommunen. Men detta mål är enligt den senaste miljöredovisningen ett mål som inte kommer att uppnås. I Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna, Vänsterpartiet kräver därför att Malmö stad värnar om vår biologiska mångfald.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum