Vänsterpartiet

Vänsterpartiet: Rika kommuner ska också bygga hyresrätter

Dela

Rika kommuner bygger inte tillräckligt med hyresrätter. För att komma till rätta med det har Vänsterpartiet tagit fram nya bostadspolitiska förslag som gör det möjligt för staten att ålägga kommunerna att bygga fler. Om inte det följs väntas sanktioner.

- Det råder bostadsbrist i en majoritet av landets kommuner. Värst är bostadsbristen i storstadsregionerna. De som drabbas hårdast är låginkomsttagare, unga vuxna och nyanlända. I det sammanhanget är det inte rimligt att rika, välmående kommuner endast bygger dyra bostadsrätter och lämnar bekymret om hyresrätterna till fattigare kommuner inom samma region, säger Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson och vice partiledare för Vänsterpartiet.

En viktig åtgärd för att komma åt problemet är att göra det möjligt för staten att ålägga kommuner att bygga fler hyresrätter. 

- Det är nödvändigt att sätta press på kommunerna att bygga fler hyresrätter. Vi vill inte medverka till segregerade städer. Det är hög tid att det byggs hyresrätter bland alla villa- och bostadsrättskvarter i våra storstadsregioner, säger Dadgostar. 

De nya bostadspolitiska förslagen ska få fler välmående kommuner att ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Det ska ske genom att:

• Införa en bindande regional bostadsplanering som anger hur många hyresrätter som behöver byggas i en region. Därefter fördelas detta på kommunerna i regionen. Därmed får alla kommuner i en region möjlighet att ta ansvar för bostadsbristen.

• Ge kommunerna ekonomiskt stöd för att uppnå den regionala bostadsplaneringen och bygga de hyresrätter som fördelas till dem. Investeringsstödet behöver höjas och förbättras och det ska finnas en byggbonus till de kommuner som bygger.

• Ge staten rätt att ålägga kommuner att bygga hyresrätter enligt den regionala bostadsplaneringen.

• Införa sanktioner mot de kommuner som inte bygger de hyresrätter som ålagts dem.

- Kommuner som Danderyd och Vellinge behöver dra sitt strå till stacken för att bygga bort bostadsbristen. I deras kommuner byggs det i stort sett bara dyra bostadsrätter, som sett till majoritetsbefolkningen, endast några få har råd att bo i. Våra förslag är till för att alla, inte bara några få, ska kunna bo bra till rimlig hyra, avslutar Dadgostar.


Exempel antal byggda hyresrätter i Stockholmsregionen:

• Vaxholm: Byggde totalt 27 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Danderyd: Byggde totalt 95 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Vallentuna: Byggde totalt 112 st. hyresrätter perioden 2000-2017

Detta kan jämföras med andra kommuner i samma region:

• Upplands Väsby: Byggde totalt 1178 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Järfälla: Byggde totalt 1419 st. hyresrätter perioden 2000-2017

Exempel antal byggda hyresrätter i Malmöregionen:

• Lomma: Byggde totalt 122 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Vellinge: Byggde totalt 245 st. hyresrätter perioden 2000-2017

Detta kan jämföras med andra kommuner i samma region:

• Malmö: Byggde totalt 8 997 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Lund: Byggde totalt 4 952 st. hyresrätter perioden 2000-2017

Exempel procent andel bostadsrätter rik kommun:

• Vallentuna 93 procent bostadsrätter
• Lomma 86 procent bostadsrätter
• Danderyd 83 procent bostadsrätter

För mer information:
Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64 (ej sms)

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Pressinbjudan till Vänsterdagarna 201910.10.2019 10:05:09 CESTPressmeddelande

Välkommen att bevaka Vänsterpartiets Vänsterdagar 2019. Evenemanget går av stapeln på Folkets hus i Göteborg samt på andra platser runt Järntorget, 1-3 november. Utöver hundratals medlemmar, företrädare och folkvalda från Vänsterpartiet kommer även flera gäster att delta under helgen. Bland dessa märks LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samt Bhaskar Sunkara och Aaron Bastani, representanter för den nya vänstern i USA respektive Storbritannien. Programmet finns här: https://www.vansterpartiet.se/app/uploads/2019/09/V-dagarna_program-190919.pdf Formulär för ackreditering finns här: https://www.vansterpartiet.se/vansterdagarna/ackreditering-vansterdagarna/ För mer information, kontakta: Sam Carlshamre Vänsterpartiets kommunikationsavdelning 076-7765357 samuel.carlshamre@riksdagen.se Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64

Vänsterpartiet vill ha gratis medicin för mormor2.10.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

Vänsterpartiet föreslår i sin kommande budgetmotion att avgiftsfria läkemedel införs för alla personer över 80 år. Förslaget är en viktig del i arbetet för att öka den ekonomiska jämlikheten och jämställdheten och väntas kosta 960 miljoner kronor 2020, för att öka något följande år. - Idag kan hjärtsjuka mormor hamna hos kronofogden för att hon inte har råd med medicinerna. Det är en skam för Sverige. Ingen äldre ska behöva ställas inför valet att betala räkningarna eller köpa nödvändig medicin, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet. Dagens högkostnadsskydd innebär att läkemedelskostnaderna kan uppgå till 2 300 kronor under ett år. För äldre med låg pension blir kostnaderna kännbara. Antalet fattigpensionärer som är beroende av äldreförsörjningsstöd har nästan dubblerats sedan början på 2000-talet och uppgår idag till omkring 25 000 personer. Omkring en tredjedel av alla kvinnor över 80 år lever med låg ekonomisk standard. - Vänsterpartiets ambition är at

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum