Vänsterpartiet

Vänsterpartiet: Rika kommuner ska också bygga hyresrätter

Dela

Rika kommuner bygger inte tillräckligt med hyresrätter. För att komma till rätta med det har Vänsterpartiet tagit fram nya bostadspolitiska förslag som gör det möjligt för staten att ålägga kommunerna att bygga fler. Om inte det följs väntas sanktioner.

- Det råder bostadsbrist i en majoritet av landets kommuner. Värst är bostadsbristen i storstadsregionerna. De som drabbas hårdast är låginkomsttagare, unga vuxna och nyanlända. I det sammanhanget är det inte rimligt att rika, välmående kommuner endast bygger dyra bostadsrätter och lämnar bekymret om hyresrätterna till fattigare kommuner inom samma region, säger Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson och vice partiledare för Vänsterpartiet.

En viktig åtgärd för att komma åt problemet är att göra det möjligt för staten att ålägga kommuner att bygga fler hyresrätter. 

- Det är nödvändigt att sätta press på kommunerna att bygga fler hyresrätter. Vi vill inte medverka till segregerade städer. Det är hög tid att det byggs hyresrätter bland alla villa- och bostadsrättskvarter i våra storstadsregioner, säger Dadgostar. 

De nya bostadspolitiska förslagen ska få fler välmående kommuner att ta sitt bostadsförsörjningsansvar. Det ska ske genom att:

• Införa en bindande regional bostadsplanering som anger hur många hyresrätter som behöver byggas i en region. Därefter fördelas detta på kommunerna i regionen. Därmed får alla kommuner i en region möjlighet att ta ansvar för bostadsbristen.

• Ge kommunerna ekonomiskt stöd för att uppnå den regionala bostadsplaneringen och bygga de hyresrätter som fördelas till dem. Investeringsstödet behöver höjas och förbättras och det ska finnas en byggbonus till de kommuner som bygger.

• Ge staten rätt att ålägga kommuner att bygga hyresrätter enligt den regionala bostadsplaneringen.

• Införa sanktioner mot de kommuner som inte bygger de hyresrätter som ålagts dem.

- Kommuner som Danderyd och Vellinge behöver dra sitt strå till stacken för att bygga bort bostadsbristen. I deras kommuner byggs det i stort sett bara dyra bostadsrätter, som sett till majoritetsbefolkningen, endast några få har råd att bo i. Våra förslag är till för att alla, inte bara några få, ska kunna bo bra till rimlig hyra, avslutar Dadgostar.


Exempel antal byggda hyresrätter i Stockholmsregionen:

• Vaxholm: Byggde totalt 27 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Danderyd: Byggde totalt 95 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Vallentuna: Byggde totalt 112 st. hyresrätter perioden 2000-2017

Detta kan jämföras med andra kommuner i samma region:

• Upplands Väsby: Byggde totalt 1178 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Järfälla: Byggde totalt 1419 st. hyresrätter perioden 2000-2017

Exempel antal byggda hyresrätter i Malmöregionen:

• Lomma: Byggde totalt 122 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Vellinge: Byggde totalt 245 st. hyresrätter perioden 2000-2017

Detta kan jämföras med andra kommuner i samma region:

• Malmö: Byggde totalt 8 997 st. hyresrätter perioden 2000-2017
• Lund: Byggde totalt 4 952 st. hyresrätter perioden 2000-2017

Exempel procent andel bostadsrätter rik kommun:

• Vallentuna 93 procent bostadsrätter
• Lomma 86 procent bostadsrätter
• Danderyd 83 procent bostadsrätter

För mer information:
Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64 (ej sms)

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Ulla Andersson,Vänsterpartiet: ”Ojämlikheten förstärks med regeringens budget”18.9.2019 11:15:14 CESTPressmeddelande

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson är djupt kritisk mot den budget som är ett resultat av regeringens samarbete med sina nya borgerliga samarbetspartners Centern och Liberalerna. - I Socialdemokraternas Sverige sliter kvinnor ut sig i välfärden medan högavlönade och välbeställda män får stora skattesänkningar. Socialdemokraterna valde skattesänkningarna före välfärden, säger Ulla Andersson. Skattesänkningarna för höginkomsttagarna kostar hela 6 miljarder medan landets 290 kommuner knappt får 5 miljarder i generella statsbidrag att dela på tillsammans. Underfinansieringen av välfärden slår hårt mot gamla och barn och mot de anställda. Samtidigt som arbetslösheten ökar har slakten av arbetsförmedlingen slagit hårt mot de arbetslösa. - 73-punktsgängets budget innebär ett svek mot välfärden och klyftorna djupnar mellan de som redan har och de som inte har, säger Ulla Andersson. En sänkning av arbetsgivaravgiften för MC Donalds och Rut-företag för att anställa fo

Amineh Kakabaveh går ur Vänsterpartiet29.8.2019 12:55:40 CESTPressmeddelande

Amineh Kakabaveh meddelade i går eftermiddag, onsdag 28/8, att hon inte längre vill vara medlem i Vänsterpartiet. Önskemålet om utträde bekräftades av Amineh vid 17-tiden. Amineh Kakabaveh är därmed inte längre medlem i Vänsterpartiet. Då hon inte längre är medlem finns ingen anledning att fatta formella beslut i ärendet om eventuell uteslutning. Därmed konstaterar vi att Vänsterpartiet och Amineh Kakabaveh går skilda vägar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum