Vänsterpartiet

Vänsterpartiet sätter tidsfrist för regeringen

Dela

Gör inga ändringar av hyreslagstiftningen eller börja förhandla med hyresgästernas representanter. De två vägarna framåt erbjöd Nooshi Dadgostar idag regeringen. Om regeringen inte ger ett positivt besked före torsdag 17 juni kl. 10.00 saknar Vänsterpartiet förtroende för statsministern.

Det är statsministerns ansvar att säkra att han har stöd i riksdagen för sin regering. Vänsterpartiet har sedan regeringen Löfven tillträdde varit tydliga med att villkoret för våra mandat är att fri hyressättning och marknadshyror inte genomförs. Om detta inte respekteras betyder det att statsministern saknar riksdagens förtroende. Vänsterpartiet har upprepade gånger erbjudit sig att förhandla med regeringen för att hitta en lösning. Detta har avvisats.

– Kärnan i den här frågan är att marknadshyror innebär att rätten till kollektiv förhandling av hyran försvinner. Det betyder att den enskilda hyresgästen ställs ensam mot fastighetsägaren och hans organisationer. Då är man chanslös som hyresgäst. Det är det som är systemskiftet. Och resultatet är förstås höjda hyror, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet.

För Vänsterpartiet är den svenska modellen, där hyran sätts i kollektiva förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgäster central. Regeringen vill nu ta bort den ena parten i förhandlingarna, hyresgästernas representanter. Det är oacceptabelt, anser Vänsterpartiet.

 – Det är tydligt att hela förslaget om marknadshyror är ett beställningsverk från Fastighetsägarföreningen. Den svenska modellen är att hyran sätts i kollektiva förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgäster. Där vill regeringen nu helt ta bort den ena parten – hyresgästernas representanter. Det är oacceptabelt, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet ser också problem när det gäller spelreglerna för hyresrätter. Det blir alldeles för höga hyror efter renoveringar. Väldigt få har råd att bo i nyproduktion eftersom hyrorna där är så höga. Det vill Vänsterpartiet lösa. Men sättet man löser sådana problem, det kan inte vara att avskaffa den ena parten i den svenska modellen och införa marknadshyror. Det är vad det förslag som nu finns på bordet gör. Man kan inte ändra spelreglerna utan att båda parter är med på det.

Vänsterpartiet står upp för den svenska modellen och kan inte acceptera att den kollektiva förhandlingsrätten avskaffas och marknadshyror införs. Det lagstiftningsarbete som gjorts hittills i utredningen kan inte ligga till grund för den fortsatta processen, då den syftar till att avskaffa den ena parten.

Vänsterpartiet ger nu regeringen två alternativ för vägar framåt:

  1. Alternativ ett är att regeringen avstår från att förändra hyreslagstiftningen och lägger frågan åt sidan.

  2. Alternativ två, om hyreslagstiftningen ska ändras, då måste regeringen genast inleda förhandlingar där Hyresgästföreningen ingår. Ett sådant avtal ska senast vara klart till riksdagens öppnande och accepteras av Hyresgästföreningen.

Regeringen har nu 48 timmar på sig att återkomma med ett besked om de accepterar något av dessa två alternativ.

– För oss är det viktiga att lösa situationen för Sveriges hyresgäster. Om regeringen inte accepterar något av dessa två alternativ, har vi inte längre förtroende för Stefan Löfven som statsminister. Samma sak gäller om de väljer förhandlingsvägen men det till riksdagens öppnande inte finns något avtal där Hyresgästföreningen ingår, säger Nooshi Dadgostar.

För mer information:

Hanne Wolden, pressansvarig hos Nooshi Dadgostar, 073-668 22 31

Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64

 

Bilder

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar: ”Gärna sida vid sida, men aldrig mer ett passivt stöd”4.7.2021 11:20:00 CEST | Pressmeddelande

När Nooshi Dadgostar höll sitt första Almedalstal handlade det om en ny offensiv industripolitik för hela landet, om sjukförsäkringen, om klimatomställningen, men också om demokratin och att det måste vara slut på marknadsexperimenten. - Vill socialdemokraterna fortsätta att vara stödparti till Annie Lööf är det deras val. Men Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på, sa Nooshi Dadgostar. Nooshi Dadgostar betonade nödvändigheten av stora offentliga investeringar för att möta klimatutmaningen och människors oro på landsbygden och i bruksorten. - Under en längre tid har industrier drabbats av varsel om neddragningar och nedläggningar. SCA och Stora Enso. Ortviken, Hylte bruk och Kvarnsveden är tre platser som varslats. Närbutiken, lunchserveringen och annan lokal service läggs ner. - Så behöver det inte fortsätta, jobben kommer och industrin kan växa på nytt, om vi inte slarvar bort det läge vi nu står inför. Politiken måste leverera och investera, i infrastru

V-dagen i Almedalsveckan: Nooshi Dadgostar premiärtalar – och landsbygden lyfts fram2.7.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det ska gå att leva ett bra liv för alla överallt i Sverige, även om du bor på landsbygden eller i en bruksort. Det är den röda tråden i Vänsterpartiets Almedalsprogram. Förutom dagens höjdpunkt – Nooshi Dadgostars första Almedalstal - blir det samtal med lokala perspektiv på industripolitik, klimatomställning och vilka reformer och samarbeten som leder utvecklingen på landsbygden framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum