Vänsterpartiet Skåne

Vänsterpartiet ser brister i regionledningens syn på klimatarbete

Dela

Under dagens möte med Regionstyrelsen fattades beslut om att avslå Vänsterpartiets motion om att utlysa klimatnödläge. En besvikelse, säger Sara Svensson, regionråd för Vänsterpartiet:

-          Vi står inför en av mänsklighetens största utmaningar – att klara klimatmålen och lyckas bromsa klimatpåverkan. I det läget väljer Alliansen att istället avslå vår motion. Vi behöver fler konkreta beslut för att möta klimatkrisen. Då vore det bra om Alliansen åtminstone kunde erkänna att vi är i ett nödläge, men det mäktar man inte med. Vi beklagar det, säger hon.

Även ett ärende om definitionen av närproducerade livsmedel i regionens nuvarande Miljöprogram stod på dagordningen. Vänsterpartiet ville avslå förslaget att anta en ny definition av närproducerat då det ses som viktigare att öka mängden ekologiska varor i regionens livsmedelsuppköp. Regionens miljömål tar både upp närproducerat och ekologiskt. I ärendet beskrivs behovet av en definition av närproducerad mat som att det är ett sätt att nå miljömålet utifrån budgetförutsättningarna. Förslaget om en definition av närproducerat är alltså att man då lättare kan nå målet utan att öka inköpen av ekologiska varor, något Vänsterpartiet motsätter sig.

-          Idag har vi lärt oss att vad som är nära är väldigt relativt. Alliansens beslut om närproducerad mat från stora delar av Sydsverige och hela Danmark är ett slag i luften, när vi istället skulle behöva en stor omställning för att i upphandlingar av mat prioritera ekologiskt mycket högre än vad som görs idag, säger Patrik Milton, representant för Vänsterpartiet i Regionstyrelsen.

Vänsterpartiet har också lagt ett förslag på regional utvärdering av arbetet med Coronapandemin som bifölls av mötet.

-          Runt omkring oss ser vi hur smittan går upp och vi som samhälle och enskilda individer behöver göra vårt yttersta för att minska smittspridningen. När pandemin väl är förbi är det också viktigt att vi gör en ordentlig utvärdering för att stärka sjukvården och regionens förmåga att hantera kommande kriser. Vi är glada att vårt initiativ om att utvärdera fick bifall i regionstyrelsen, avslutar Sara Svensson.

Se alla ärenden från dagens möte här.

Läs med om Vänsterpartiets förslag till Klimatnödläge och koldioxidbudget här.

Nyckelord

Kontakter

Patrik MiltonLedamot i Regionfullmäktige, ersättare i Regionstyrelsen

0706-392106

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V vill få stopp på onödiga runtflyttningar i vården13.11.2020 13:06:33 CETPressmeddelande

Vårdplatsbristen i Skåne har skapat ett system där det inte är ovanligt att patienter flyttas mellan avdelningar. När flyttar sker av medicinska skäl, att man är färdigbehandlad eller behöver expertis från en annan avdelning, är detta naturligtvis helt rätt. Det är dock problematiskt med de mycket vanliga flyttar som sker för att platsen behövs av en annan patient, inte för att man själv är färdigbehandlad. Det leder till slitsamma förflyttningar och drabbar ofta multisjuka patienter som mått mycket bättre av att få stanna i lugn och ro på samma avdelning, menar Vänsterpartiet:

V vill inte riskera kunskapscentrens arbete i Skåne13.11.2020 12:40:01 CETPressmeddelande

Under dagens möte med Hälso- och sjukvårdsnämnden förslogs en översyn av de regionala kunskapscentren för att anpassa organisationen enligt ny regional standard och till viss del ersätta nuvarande strukturer med en central koordinator på regionen. Vänsterpartiet anser inte att man gått rätt till väga och att man riskerar att försöka laga något som inte är trasigt – med hög risk för försämring.

Vänsterpartiet i Skåne: Minns Novemberpogromen, låt det aldrig ske igen!9.11.2020 15:02:49 CETPressmeddelande

Natten mellan den 8 och 9 november 1938 genomförde nazisterna i Tyskland Novemberpogromen eller Kristallnatten som den också kallas. 1 400 synagogor och bönehus brändes ner, tusentals butiker vandaliserades, hundratals judar mördades och 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Många ser Novemberpogromen som början på förintelsen, men diskrimineringen av bland annat judar, romer och funktionshindrade startade långt innan. Hatet normaliserades så att alltför få protesterade mot Novemberpogromen. Stora delar av världen var mitt uppe i en ekonomisk kris vilket underlättade för nazisterna att driva sin förintelsepolitik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum