Vänsterpartiet Skåne

Vänsterpartiet Skåne släpper rapport om klasskillnader inom vården - Kristianstads Paloma Mamani kommenterar

Dela

Att sjukvård ska finnas till för alla kan låta grundläggande men är långt ifrån självklart. Idag förhandlas villkoren för sjukvården högljutt: vem som ska få vad, när och på vilket sätt? Det är frågor som engagerar såväl politiker och tjänstemän som människor som arbetar inom vården, bolagsstyrelser, forskare, patientgrupper, intresseorganisationer och en engagerad allmänhet. Vänsterpartiet Skåne har tagit fram en rapportserie om sjukvård - i den här granskas hur klasskillnader påverkar vilken vård du får, och Vänsterpartiet Skåne presenterar sina lösningar för en jämlik vård.

- Cancerfondens rapport visar bland annat att människor från alla inkomstnivåer hade samma överlevnadschans skulle ca 2900 liv om året kunna räddas. Det är fruktansvärt! Vi kan inte låta hälsoskillnaderna öka som de gjort de senaste åren - politiken måste ta ansvar, säger Sara Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet i Skåne. 

Rapporten visar bland annat att personer med kortare utbildning och lägre inkomst får äldre mediciner, mer sällan tillgång till avancerade behandlingar och rehabilitering än männsikor i andra grupper.

- Det är ett ohållbart läge för både patienter och personal just nu, menar Paloma Mamani, förstanamn på Vänsterpartiets regionlista i nordöstra Skåne. Vi i Vänsterpartiet vill bygga sjukvårdssystem som strävar efter allas bästa och sätter vårdbehov i centrum, och samtidigt bygga upp ett långsiktigt hållbart samhälle som förebygger ohälsa genom en mer rättvis fördelning. Vi vill inte bara bromsa en oroväckande utveckling - vi vill bygga ett jämlikt samhälle från grunden!

- Vi kan inte bygga upp ett system där din förmögenhet kan garantera snabbare behandling med en privat sjukvårdsförsäkring. Hälsa är inte något du ska förtjäna, och vård inte en vara du måste ha råd med om du blir sjuk. Hälsa och sjukvård är mänskliga rättigheter som ska ges till hela befolkningen, på lika villkor och efter behov, avslutar Sara Svensson.

Rapporten Jämlik hälsa kommer att presenteras i Vänsterpartiet Malmös valstuga på Gustaf Adolfs Torg den 24/8 kl. 10.00. Media välkomnas att närvara.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Beslut om utebliven finansiering för Skånes folkhögskolor – Vänsterpartiet i Skåne kritiska till minskad satsning på folkbildning31.1.2019 15:01:28Pressmeddelande

Dagens beslut i Regionala Utvecklingsnämnden går tillbaka till tidigare beslut på riksnivå. Under 2018 fattade den dåvarande regeringen beslut om en satsning på utökade folkhögskoleplatser med tio miljoner extra. Alliansens budget på räcker inte till för att täcka de platser som öppnats upp med den gamla satsningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum