Vänsterpartiet

Vänsterpartiet: Slut på bankernas överräntor

Dela

Bankerna ska inte längre få ta ut övervinster på vanligt folks bolån. Därför vill Vänsterpartiet införa en ny modell för bankkundernas förhandlingar om bostadsräntan.

- Vänsterpartiet är ett parti för både hyresgäster och husägare. Vår modell kommer att ge ett rejält tillskott i plånboken för de svenska bolånetagarna, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

Förra året gjorde de fyra storbankerna i Sverige en sammanlagd vinst på hela 106 miljarder kronor. En stor del av bankernas vinster kommer från bolånen, och bankernas vinster på bolånen har ökat dramatiskt under de senaste åren.

Samtidigt har utvecklingen i vårt grannland Finland gått i motsatt riktning. Sedan december 2013 har bolånemarginalen för de finska bankerna minskat med 42 procent.

- Bankernas rovdrift på vanligt folk måste få ett slut. För att stärka konsumenternas ställning gentemot bankerna föreslår vi att en finsk modell införs i Sverige, säger Jonas Sjöstedt.

I Finland sätts bostadsräntorna ofta som ett påslag på internbankräntan i euroområdet, Euribor. Det blir då tydligt för kunden hur stort påslag banken gör, vilket gör det lättare för kunden att jämföra och värdera bankens erbjudande. Vi föreslår att ett liknande system införs i Sverige.

Internbankräntan i Sverige kallas för STIBOR. Denna ränta ska bankerna vara skyldiga att presentera för kunden och den ska sedan utgöra basen för den fortsatta förhandlingen mellan kunden och banken. Fördelen med det här är att låntagaren vet exakt vad banken tar betalt.

Räntan på ett lån på 2 miljoner kronor beräknas minska med 14 800 kronor på ett år, eller cirka 1 200 kronor per månad, om förslaget införs och vi når en finsk räntemarginal. Motsvarande siffror för ett lån på 4 miljoner kronor är 29 600 kronor per år och cirka 2 460 kronor per månad.

- En minskning av bankernas bolånemarginaler till finsk nivå skulle ge betydligt mer i plånboken för bolånetagarna, säger Jonas Sjöstedt.

Utöver det här förslaget vill Vänsterpartiet bland annat införa en bankskatt, en bankdelningslag och höjda och progressiva kapitaltäckningskrav. Läs mer i bifogat underlag.

För mer information:

Jessica Nordh, Jonas Sjöstedts pressekreterare

073-076 22 90

Dokument

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet säger nej till höjd pensionsålder29.5.2019 11:39:42 CESTPressmeddelande

Igår lade regeringen fram sitt förslag om höjd pensionsålder. Vänsterpartiet är kritiskt till höjningen då många inte klarar att arbeta ens till dagens pensionsålder. Det är helt orealistiskt att bara fokusera på åldern när det inte kombineras med kraftfulla satsningar på ett mer hållbart arbetsliv. - Den som arbetat ett helt yrkesliv ska kunna leva ett gott och värdigt liv. Så ser det inte ut med dagens pensionssystem. Av Kommunals medlemmar har 7 av 10 så låg inkomstpension att de får garantipension, trots att de har arbetat hela livet. Detta borde regeringen göra något åt, istället för att höja pensionsåldern, säger Nooshi Dadgostar, vice ordförande i Vänsterpartiet. Den höjda pensionsåldern motiveras med att vi lever längre och klarar av att arbeta längre. Det stämmer dock inte. Korttidsutbildade personers livstid minskar och klyftorna i arbetslivet ökar. Och för dem som klarar av några år extra blir effekterna ändå små. Enligt Kommunals beräkningar ger varje enskilt år efter 66 år

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum