Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet står med facket - enda parti som säger nej till privatisering av LSS

Dela

På dagens möte med Funktionsstödsnämnden fattades beslut om privatisering av LSS-boenden. Förslaget, som initierades av Miljöpartiet under förra mandatperioden har nu förverkligats av det nya mittenstyret, S och L. Vänsterpartiet röstade, som enda parti, emot förslaget.

Carin Gustafsson (V)
Carin Gustafsson (V)

28 november röstade nämnden - på Miljöpartiets förslag - igenom att ge i uppdrag till funktionsstödsförvaltningen att utreda och initiera en kravställd upphandling av LSS- och socialpsykiatriboenden. Som enda parti röstade Vänsterpartiet emot.

Liberalerna och högeroppositionen har nu drivit igenom förslaget om att privatisera LSS, till vilket både Miljöpartiet och Socialdemokraterna röstade ja. 

- Vänsterpartiet har som enda parti sedan ärendet lyftes i funktionsstödsnämnden i höstas varit emot. Våra gemensamma skattepengar ska gå till medborgarna, inte till skattesmitande riskkapitalister. Vänsterpartiet vill rädda och förstärka LSS, inte sälja ut vår gemensamma välfärd, säger Carin Gustafsson (V), ledamot i Funktionsstödsnämnden. 

Facket Kommunal har motsatt sig utförsäljningen och drivit frågan till central förhandling där de förklarat sig oeniga med arbetsgivaren. 

- Inom Kommunals avtalsområde har privata utförare lägre löner, lägre personaltäthet, lägre andel tillsvidareanställda, fler deltidsanställda och färre med rätt kompetens jämfört med offentlig sektor. Personal upplever sig dessutom mindre nöjda, ha mindre inflytande och vara mindre motiverade. Vår gemensamma välfärd ska präglas av hög kvalitet och ha goda arbetsvillkor. Försämrade villkor för arbetstagarna kommer att leda till försämrad kvalitet för de boende, säger Anna Larsson (V), ersättare i Funktionsstödsnämnden. 

- I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att ett LSS boende inte främst är en arbetsplats, det är alltid i första hand en Malmöbos hem. Alla vill vi bo tryggt och trivas och inte behöva oroa sig för om ens hem kommer att försvinna vid nästa upphandling, avslutar Carin Gustafsson (V)

Kontakter

Bilder

Carin Gustafsson (V)
Carin Gustafsson (V)
Ladda ned bild
Anna Larsson (V)
Anna Larsson (V)
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Budgetar måste innehålla siffror!10.2.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

För ett antal år sedan var alla nämnders internbudgetar mycket detaljerade kring hur de ekonomiska resurserna skulle användas inom förvaltningen. Det gick att politiskt besluta att X miljoner skulle flyttas från verksamhet A till verksamhet B inom förvaltningen. Detta gjorde att den politiska styrningen av kommunen var möjlig. Idag saknar de allra flesta internbudgetar denna möjlighet, då det inte specificeras vad olika verksamheter kostar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum