Vänsterpartiet

Vänsterpartiet tryggar ekonomin för landets studenter även under sommarmånaderna

Dela

Vänsterpartiet vill införa ett semestertillägg i vårterminens studiemedel. Sommarmånaderna är ofta särskilt svåra för studenter att få ekonomin att gå ihop. Med det här förslaget ser vi till att ekonomin tryggas årets samtliga månader. Det sa Jonas Sjöstedt under Vänsterpartiets pressträff i samband med årets sommartal i Umeå.

- Vi vill göra utbildning och kunskap tillgänglig för fler människor. Det ska inte spela någon roll hur mycket pengar du eller dina föräldrar har på banken, alla som vill ska kunna läsa vidare. För att lyckas med det, behövs ett studiestödssystem som gör det möjligt att gå runt ekonomiskt, säger Jonas Sjöstedt.

Förslaget innebär att för varje 10 veckor studiemedel som söks och beviljas på vårterminen betalas det ut en veckas studiebidrag i juni. Den som för vårterminen söker och beviljas en termins studiemedel får i juni en utbetalning motsvarande 2 veckors studiebidrag.

- Räkningarna ska ju betalas hela året och därför behöver också sommarmånaderna täckas in. Man ska inte behöva oroa sig för hur det ska gå ihop. Ett semestertillägg skulle täppa igen glappet mellan vårens sista CSN-utbetalning och sommarjobbets första lön. Det är en viktig jämlikhetsreform, säger Jonas Sjöstedt.

Det nya förslaget är en fortsättning på Vänsterpartiets studentvänliga reformer som förbättrar ekonomin för landets många studerande. Tidigare har Vänsterpartiet fått igenom en höjning av bidragsdelen av studiemedlet. Från och med i höst höjs det med 300 kronor i månaden.

Utöver förslaget om semestertillägg för studenter vill Vänsterpartiet också:

  • Höja anslagen till studentkårernas verksamhet

  • Avsätta pengar för utbyggd studenthälsa

  • Införa förebyggande åtgärder som motverkar skuldsättning efter studierna, varav sänka förseningsavgifterna till CSN från 450 kr till 200, är en av dem

- Att förebygga att människor hamnar hos kronofogdemyndigheten ligger i hela samhällets intresse. Alla som studerar med studiemedel vet att studielånen är något som sen ska betalas tillbaka, men ibland händer det något efter studierna som gör att en person kan få svårt att betala tillbaka. Då är det bättre att hjälpa istället för att stjälpa, avslutar Sjöstedt.

Beräknad kostnad:

Semestertillägg 630 miljoner

Ökat anslag studentkårerna 70 miljoner

Utbyggd studenthälsa 50 miljoner

Sänkta påminnelseavgifter 300 miljoner kronor

Uppsökande informationskampanj 50 miljoner kronor

Totalt: 1,1 miljarder kronor


Presskontakt till Jonas Sjöstedt:

Vardagar fram till kl 16: Jessica Nordh, pressekreterare för Jonas Sjöstedt, 073-076 22 90, jessica.nordh@riksdagen.se

Vardagar efter kl 16: Örjan Rodhe, pressekreterare för Jonas Sjöstedt, 073-781 09 57

Helger: Tove Liljeholm, pressekreterare för Jonas Sjöstedt, 073-816 64 70

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet säger nej till höjd pensionsålder29.5.2019 11:39:42 CESTPressmeddelande

Igår lade regeringen fram sitt förslag om höjd pensionsålder. Vänsterpartiet är kritiskt till höjningen då många inte klarar att arbeta ens till dagens pensionsålder. Det är helt orealistiskt att bara fokusera på åldern när det inte kombineras med kraftfulla satsningar på ett mer hållbart arbetsliv. - Den som arbetat ett helt yrkesliv ska kunna leva ett gott och värdigt liv. Så ser det inte ut med dagens pensionssystem. Av Kommunals medlemmar har 7 av 10 så låg inkomstpension att de får garantipension, trots att de har arbetat hela livet. Detta borde regeringen göra något åt, istället för att höja pensionsåldern, säger Nooshi Dadgostar, vice ordförande i Vänsterpartiet. Den höjda pensionsåldern motiveras med att vi lever längre och klarar av att arbeta längre. Det stämmer dock inte. Korttidsutbildade personers livstid minskar och klyftorna i arbetslivet ökar. Och för dem som klarar av några år extra blir effekterna ändå små. Enligt Kommunals beräkningar ger varje enskilt år efter 66 år

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum