Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill ha högkostnadsskydd i tandvården

Dela

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar presenterade idag ett förslag om högkostnadsskydd i tandvården. Högkostnadsskyddet ska fungera som i sjukvården så att patienten bara betalar upp till 1200 kronor per 12-månadersperiod.

– Under de senaste decennierna har välfärden steg för steg urholkats. Neddragningar, passivitet och naiv tro på marknaden har fått styra. Den utvecklingen måste vi vända. Nu är det dags att bygga ut välfärden istället. Alla ska ha råd med bra tänder, säger Nooshi Dadgostar.

Sedan tandvårdsmarknaden avreglerades har priserna stigit kraftigt. De höga kostnaderna för undersökning och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkaren mer sällan eller tvingas avstå från tandläkarbesök. De med väldigt låga inkomster har ingen nytta av dagens högkostnadsskydd eftersom det bara gäller kostnader över 3 000 kronor och endast är halva kostnaden som ersätts.

– Idag har bra tänder blivit en klassfråga. Därför föreslår vi nu ett riktigt högkostnadsskydd i tandvården, precis som i sjukvården. Det borde vara det självklara, säger Nooshi Dadgostar.

Förslaget ska införas stegvis och vara fullt genomfört under mandatperioden. Den beräknade kostnaden utifrån 2021 år prisnivå är 6,5 miljarder kronor per år.

Kontakter

Maria Carlsson, pressansvarig för Nooshi Dadgostar, 076-816 53 68
Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64 (obs ej sms)

Bilder

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum