Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet vill sänka politikerlönerna

Dela
På dagens kommunstyrelsemöte beslutade övriga partier att höja sina egna löner. Vänsterpartiet föreslog istället att sänka dem.
Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly
Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly

- Politiker måste ha någon typ av kontakt med verkligheten, att vi ska tjäna mer än tregånger så mycket som gemene Malmöbo är helt orimligt, säger Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen. 

I Malmö är den genomsnittliga inkomsten före skatt för personer som är mellan 20 och 64 år 26 350:- i månaden enligt SCBs statistik.

Malmös politiker beslutade under kommunstyrelsemötet att höja kommunstyrelsens ordförandes arvode till 130% av ett inkomstbasbelopp, dvs. 92 300:- per månad.

Övriga kommunalråds arvoden höjdes till 115% av ett inkomstbasbelopp, dvs. 81 650:-. 

Vänsterpartiet föreslog istället att kommunalrådsarvodena ska sänkas till 60% av ett inkomstbasbelopp, dvs. 42 600:- per månad. Inget annat parti höll med oss i frågan. 

- Det är viktigt att förtroendevalda inte lever i en annan värld än vanliga Malmöbor, säger Anders Skans (V) gruppledare och ersättare i kommunstyrelsen.

I övrigt sa den samlade oppositionen nej till att lägga 10,6 miljoner i investeringar som ger en årlig hyreshöjning på 1,8 miljoner.

- Vi hade hellre sett att dessa pengar skulle gå till kulturverksamhet runt om i staden än att bygga om ett relativt nybyggt hus i centrum, säger Emma-Lina Johansson.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly
Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vräk inte barn!24.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Just nu pågår utredningen ”Uppsägning av hyresgäster som begått brott” som ska ”se över den hyresrättsliga regleringen kring uppsägning av hyresavtal i fall där hyres­gästen, eller någon som denne ansvarar för, begått brott i lägenheten eller i närområdet”. Det var den förra regeringen som tillsatte utredningen, men nu har regerings­partierna och SD gått ut med att de vill gå ännu längre. De riktar särskilt in sig på att öka möjligheterna att vräka hela familjer på grund av vad någon i familjen gjort.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum