Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet vill upphäva beslut om undantag i EBO-lagen

Dela
De senaste månaderna har vi skakats av nyheterna om det för oss närbelägna anfallskriget i Ukraina. Rysslands folkrättsvidriga invasion av ett europeiskt land har tvingat många ukrainare på flykt. Samtidigt får många av de som flytt till Malmö inte dagsersättning för att de bor i "fel område". Vänsterpartiet lämnar därför idag in ett nämndsinitiativ till kommunstyrelsen om att upphäva beslutet om undantag för vissa av Malmös områden i EBO-lagen.

- Det finns många brister med den politik som förs på området flyktingmottagande och integration. Socialdemokraterna har länge varit motståndare till EBO-lagen med hänvisning till att många flyttar till utanförskap och misär. Vi i Vänsterpartiet har snarare hävdat att det handlar om en total brist på statlig bostadspolitik och misslyckad arbetsmarknadspolitik. Socialdemokraterna har helt enkelt inte gjort något för att motverka ojämlikhet och segregation de senaste decennierna, säger Emma-Lina Johansson (V) kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen.

Vi har t.ex. kunnat läsa rapporteringar om hur äldre ukrainare flytt till sina barnbarn i Malmö, hur helt vanliga barnfamiljer bor hos  syskon och mammor och pappor hos sina döttrar, men på grund av Malmö stads beslut om att undanta vissa områden i Malmö från EBO, lever dessa människor - precis som flera andra före dem som flytt från andra krigshärjade länder - utan dagersättning från Migrationsverket. 

- Vi håller med om att EBO-lagen inte är perfekt på något sätt, men att straffa människor i en redan utsatt position för att de vill vara nära släkt, vänner eller landsmän är inte en jämlikhetens politik. Detta förslag skulle gynna alla som flytt hit även från andra länder, säger Anders Skans (V), gruppledare och ersättare i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen sammanträder under onsdagen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vräk inte barn!24.3.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Just nu pågår utredningen ”Uppsägning av hyresgäster som begått brott” som ska ”se över den hyresrättsliga regleringen kring uppsägning av hyresavtal i fall där hyres­gästen, eller någon som denne ansvarar för, begått brott i lägenheten eller i närområdet”. Det var den förra regeringen som tillsatte utredningen, men nu har regerings­partierna och SD gått ut med att de vill gå ännu längre. De riktar särskilt in sig på att öka möjligheterna att vräka hela familjer på grund av vad någon i familjen gjort.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum