Vänsterpartiet Skåne

Vänsterpartiets budgetförslag: Stärk vården och finansiera regionens verksamheter med en skattehöjning på 80 öre

Dela

Tordagen 29/11 släpper Vänsterpartiet sitt budgetförslag inför 2019. Inför Regionfullmäktige 27/11 släpps skattesatsen: en satsning för de anställda och för en jämlik sjukvård. Samtidigt lägger Allianspartierna en budget som både förvånar och upprör deras väljare.

Under flera år har Allianspartierna hävdat att vården ska spara och effektivisera och att en skattehöjning är fel väg att gå. Efter att i en hel mandatperiod har förvägrat alla sjukvårdens anställda en skattehöjning och efter att i en hel valrörelse lovat sina väljare att skatten ska ligga lägst i Sverige presenterar man nu en budget med 49 öres högre skattesats. Vänsterpartiets regionråd Sara Svensson kommenterar:

- Skatten höjs med 49 öre, men resurserna läggs på hög. Sjukvården får mer resurser med ena handen, men med andra handen så tar man tillbaka nästan lika mycket i hårda krav på 2 % -iga effektiviseringar och riktade besparingar. Alliansens budgetförslag är ett skolexempel på trixande med siffror, menar hon. 

Vänsterpartiets satsningar är inte bara större utan är också fördelade på andra sätt.

- I Vänsterpartiets förslag på budget höjs skatten med 80 öre precis som i tidigare års förslag. De resurserna vill vi framförallt satsa på kortare arbetstid, fler kollegor, stora satsningar på primärvården och kollektivtrafiken. Vi vill inte lägga ytterligare besparingskrav på verksamheterna - däremot behöver vi strama åt utgifterna vad gäller den privata vårdmarknaden och dess vinstuttag, avslutar Sara Svensson.

Sara Svensson kommer att finnas tillgänlig i Regionhuset i Kristianstad under tisdagen för att svara på frågor kring Vänsterpartiets regionala budgetförslag. Budgeten släpps i sin helhet torsdag 29/11 (separat pressinbjudan utkommer inom kort).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Beslut om utebliven finansiering för Skånes folkhögskolor – Vänsterpartiet i Skåne kritiska till minskad satsning på folkbildning31.1.2019 15:01:28Pressmeddelande

Dagens beslut i Regionala Utvecklingsnämnden går tillbaka till tidigare beslut på riksnivå. Under 2018 fattade den dåvarande regeringen beslut om en satsning på utökade folkhögskoleplatser med tio miljoner extra. Alliansens budget på räcker inte till för att täcka de platser som öppnats upp med den gamla satsningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum