Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiets krav: Inga nedskärningar

Dela

Kommunfullmäktige i Malmö debatterar idag den 22 juni budget för 2023 - eller skulle i alla fall göra det. Det politiska styret, Socialdemokraterna samt Liberalerna med stöd av Miljöpartiet, vägrar ge väljarna svar på hur de prioriterar i Malmö stads ekonomi. De tre partierna vill återremittera budgetförslaget utan eget ställningstagande tills efter valet. Vänsterpartiet anser att väljarna borde få besked innan valet om vilket vägval respektive parti står för.

Anders Skans och Emma-Lina Johansson Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly
Anders Skans och Emma-Lina Johansson Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly

- Nedskärningar i skola, förskola, socialtjänst, vård och omsorg drabbar de som behöver välfärden allra mest, allra hårdast. Vi måste vara tydliga inför väljarna vilken ekonomisk politik vi står för. Med Vänsterpartiet i ett styre efter valdagen den 11 september blir det inga nedskärningar, säger Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd.

Vänsterpartiet kräver idag på kommunfullmäktige att ett principbeslut om budget för 2023 ska tas. I förvaltnginsförslaget saknas cirka 420 miljoner kronor. Frågan hur detta ska hanteras är väldigt viktigt för väljarna att få svar på.

Vänsterpartiet föreslår därför att kommunfullmäktige tar följande beslut: 

att den budget som kommunstyrelsen ska förelägga kommunfullmäktige i höst inte ska innehålla några nedskärningar på välfärden, istället ska satsningar göras för att vår gemensamma välfärd ska bli bättre. Ifall den statliga politiken efter valet inte bidrar till ökade inkomster för Malmö stad väljer vi en lokal skattehöjning framför nedskärningar.

När nu ingen budget antas innan valet så får väljarna inte svar på frågan vad respektive parti vill göra. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet är tydliga med att att de alla vill göra nedskärnignar inför 2023. Vi ställer oss frågande till vad det nuvarande styret, S, L och MP, vill. Det är i dagsläget oklart.

- Vänsterpartiets mål är att en vänstermajoritet skapas efter valet och vi är beredda att ingå i ett sådant styre. Våra röster är inte gratis, vi kräver att inga nedskärningar av välfärden görs om vi ska vara med i ett nytt styre, säger Anders Skans (V) gruppledare. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Skans och Emma-Lina Johansson Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly
Anders Skans och Emma-Lina Johansson Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum