Vänsterpartiet Malmö

Vänsterseger för de äldre!

Dela

På dagens kommunfullmäktigemöte gick en av Vänsterpartiet Malmös motioner igenom. Den handlar om att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten att skapa förutsättningar för trygghetsboenden i det befintliga beståndet av boenden och hyreslägenheter i Malmö.

Anders Andersson (V) kommunalråd
Anders Andersson (V) kommunalråd

- Underbart att Malmö nu tar ett viktigt steg mot att skapa nya trygghetsboende för äldre. Vänsterpartiet strävsamma arbete för bra äldreboende med rimlig hyra bär nu frukt. Det är möjligt att skapa trygghetsboende med lägre hyra på flera sätt. Exempelvis att göra om tidigare vårdboende till trygghetsboende eller som i Göteborg knyta befintliga hyreslägenheter till en mötesplats för äldre, säger motionären och kommunalrådet Anders Andersson (V). 

Trygghetsboende är boende för den som är 70 år eller äldre, har en känsla av otrygghet och ett behov av serviceinsatser från hemtjänsten, eller får sina serviceinsatser utförda på annat sätt. En stor del av Malmös äldre (18%) är intresserade av denna boendeform. För den med genomsnittlig eller lägre pension finns dock endast ett möjligt trygghetsboende i Malmö, ett boende med flera års kötid. Behovet av trygghetsboende med hyra möjlig att betala med en vanlig pension är således större än tillgången.

Kommunfullmäktige valde dock att avslå en motion om att utreda biståndsbedömt trygghetsboende.

- Jag är verkligen glad att det nu ska utredas hur trygghetsboende kan skapas som möter de behov som äldre har. Bara när kommunen ger rätt förutsättningar blir trygghetsboende möjligt för äldre med en vanlig pension. Men det känns märkligt att Moderaterna lsäger sig vilja ha biståndsbedömt trygghetsboende men valde att avslå motionen med argumentationen att det inte står exakt vilka kalkyler som ska presenteras i utredningen. Det behövs en boendeform mellan hemtjänst i hemmet och vårdboende. Biståndsbedömt trygghetsboende kan vara en bra lösning för den som känner sig isolerad och otrygg i hemmet. Behovet kan komma snabbt och man ska då inte behöva ställa sig i kö på flera år. Malmö behöver olika boendeformer för äldre som motsvarar de behov som finns. Biståndsbedömt trygghetsboende är en viktig del i detta, avslutar Anders Andersson (V). 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anders Andersson (V) kommunalråd
Anders Andersson (V) kommunalråd
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiets krav: Inga nedskärningar22.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunfullmäktige i Malmö debatterar idag den 22 juni budget för 2023 - eller skulle i alla fall göra det. Det politiska styret, Socialdemokraterna samt Liberalerna med stöd av Miljöpartiet, vägrar ge väljarna svar på hur de prioriterar i Malmö stads ekonomi. De tre partierna vill återremittera budgetförslaget utan eget ställningstagande tills efter valet. Vänsterpartiet anser att väljarna borde få besked innan valet om vilket vägval respektive parti står för.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum