Volkswagen Personbilar

Väntan är över, nu gäller det Johan Kristoffersson

Dela

Det långa vinteruppehållet är över för försvarande världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson och förarkollegan Petter Solberg. Teamet från PSRX Volkswagen Sweden har lämnat hemmabasen i Torsby i Värmland och är på väg till Catalunya-banan strax norr om Barcelona för första omgången av årets FIA World Rallycross Championship.

Petter Solberg och Johan Kristoffersson är utvilade och redo inför årets säsong i WRX.
Petter Solberg och Johan Kristoffersson är utvilade och redo inför årets säsong i WRX.

Efter ett uppehåll på 153 dagar är motorsportens mest spännande mästerskap åter igång. Och alla jagar PSRX Volkswagen Sweden med dess uppställning av Polo R Supercar, och förarna, team-ägaren och dubbla världsmästaren i rallycross Petter Solberg – som gör sin 50:e start i World RX i helgen – och försvarande världsmästaren Johan Kristoffersson.

Förra året var teamets första säsong och partnerskapet mellan Petters PSRX-trupp, Volkswagen Sweden och Volkswagen Motorsport kunde inte ha börjat bättre. Det blev en drömstart där teamet säkrade båda titlarna när två tävlingar återstod och segrade i åtta av de tolv deltävlingarna.

Nu är det dags för ett nytt år.

Försvaret börjar nu, är du redo Johan?

- Definitivt. Vintern var verkligen alldeles för lång för mig. Jag har kört litet rally under tiden, i en Skoda Fabia R5 i VM-rallyt på hemmaplan (Rally Sweden, 17:e plats totalt och sexa i klassen), säger Johan Kristoffersson, försvarande världsmästare i FIA World Rallycross Championship.

- Jag var verkligen glad över hur det gick. Jag gjorde min första bästa tid i WRC2-klassen någonsin första dagen, men ännu viktigare var nog att jag lyckades bli snabbast på superspecialsträckan. Det är den sträcka som mest liknar rallycross, den är kortare än sträckorna i skogen.

- Ett av skälen till att jag körde rallyt är att jag sett hur rally gör förarna beredda på allt. När man tävlar är man naturligtvis alltid beredd, men jag har sett hur Petter, när han går in i joker-varvet, genast får med sig farten – jag tror att det kommer från rallykörningen. Så, förhoppningsvis är jag litet mer förberedd inför säsongen eftersom jag redan tävlat i ett världsmästerskap.

- Förra året var otroligt för mig, att vinna hemma i Höljes var något speciellt och att sedan slå några rekord var fantastiskt, men jag tror att det blir tuffare i år. Förra året lyckades vi överraska några men i år är de förberedda - och jag tror att några team har några överraskningar åt oss!

Berätta mer Pernilla…

- Det är något speciellt med första tävlingen för säsongen, det är så mycket förväntan, alla är nyfikna på vad de andra har och hur snabba rivalerna kommer att vara, säger team-ledaren för PSRX Volkswagen Sweden, Pernilla Solberg.

- Efter de två officiella testerna som vi gjort i Lohéac och på Silverstone har vi sett att konkurrenterna inte suttit stilla under vintern. Och det är inte bara våra gamla rivaler som Mattias Ekström och hans Audi-team eller Sébastien Loeb och fabriksbilarna från Peugeot. Vi såg också att nya Fiesta från Olsberg MSE och Renault från Prodrive var snabba. Vi är också mycket nyfikna på Marcus Grönholms Hyundai-team. Konkurrensen kommer att bli så tuff i år! Vi måste jobba hårt, killarna måste undvika trubbel och fokusera på teamets strategi för att försvara våra två titlar i FIA World RX. Nu ser vi fram emot en spännande säsong med juste och professionell körning, säger Pernilla Solberg.

- Våra fans kommer att gilla att få veta att vi också haft fullt upp under vintermånaderna. Petter och Johan har gett allt för att förbereda sig mentalt och fysiskt inför det som väntar och alla i PSRX Volkswagen Sweden har gett 100 procent, eller som vi brukar säga, 110 procent inför det kommande året.

- För Petter och mig, och detsamma gäller alla här, är motorsporten våra liv och vi har tur som kan arbeta med det vi tycker så mycket om. Förra året var otroligt och vi har några mycket fina troféer, men nu är det 2018 – en helt ny utmaning och ett nytt kapitel väntar oss, säger Pernilla Solberg.

Petter, vad krävs för att vinna på den här banan?

- Detsamma som gäller överallt i World RX, man måste köra prydligt, snålt och snabbt överallt och varje gång. Jag har kört i det här mästerskapet i fyra år nu och jag har sett hur marginalerna blir mindre och mindre hela tiden. Om man gör ett litet misstag i starten nu kan det kosta mycket hela helgen.

Från Q1 och hela vägen framåt, måste man vara fokuserad, förberedd och redo att följa planen vi gjort upp tillsammans, säger Petter Solberg.

- Catalunya-banan passar mig, den har några trevliga långa kurvor som man kan ta med litet högre fart. Volkswagen Polo R Supercar är otrolig att köra, du vet vi når 100 km/tim på under två sekunder, vi accelererar snabbare än en Formel 1-bil och sedan kör vi på grus. Ärligt talat, den här sporten är fantastisk – spänningen när man sitter och väntar på att starta är fantastisk. Jag älskar det.

- När jag vann här 2015 var det inte första omgången för året. Vi var nästan inne på slutet av säsongen och Barcelona var min första seger efter Lydden Hill (fem omgångar tidigare). Jag blev så glad över att vinna, så glad. De spanska fansen är några av de trevligaste, hejar fram en med stora leenden och mycket energi och entusiasm. Det är vad jag ser fram emot när vi kommer tillbaka dit. Mitt mål för min 50:e start i World RX är att ge dem en Petter Solberg-seger att fira!

- Du vet, det har varit en tuff vinter för oss för att kunna komma hit, alla har jobbat och gett precis allt. Men det är det här vi arbetat för. Mitt team är redo och jag är redo, säger Petter Solberg.

Fakta om förarna

Petter Solberg (Norge)

Starter i World RX:          49

Segrar i World RX           10

Titlar i World RX                2

Johan Kristoffersson (Sverige)

Starter i World RX:          40

Segrar i World RX:            9

Titlar i World RX:               1

Fakta om World RX i Catalunya-Barcelona

Segrare förra året: Mattias Ekström (Sverige)

Snabbaste varv: Johan Kristoffersson (Sverige)

Banlängd: 1,133 km

Asfalt/grus: 60,4 % - 39,6

 

Vad? När?

Kvalificering 1-2: Lördag 14 april 1200-1500

Kvalificering 3-4: Söndag 15 april 0930-1000

Semifinaler-final: Söndag 15 april 1500

Mediaaktiviteter

Möt teamet fredag 13 april 1430 - 1530

Möt teamet lördag 14 april 1800 – 1815

Möt teamet söndag 15 april 1715 -1730

FIA World Rallycross Championship (WRX) Calendar
14.04.–15.04.2018
Barcelona (E)

28.04.–29.04.2018
Montalegre (P)

12.05.–13.05.2018
Mettet (B)

25.05.–27.05.2018
Silverstone (GB)

09.06.–10.06.2018
Hell (N)

30.06.–01.07.2018
Höljes (S)

04.08.–05.08.2018
Trois-Rivières (CDN)

01.09.–02.09.2018
Lohéac (F)

15.09.–16.09.2018
Riga (LV)

29.09.–30.09.2018
Austin (USA)

13.10.–14.10.2018
Buxtehude (D)

24.11.–25.11.2018
Cape Town (ZA)

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Petter Solberg och Johan Kristoffersson är utvilade och redo inför årets säsong i WRX.
Petter Solberg och Johan Kristoffersson är utvilade och redo inför årets säsong i WRX.
Ladda ned bild
ERfarenheterna från försäsongstesterna av Polo R Supercar har varit positiva.
ERfarenheterna från försäsongstesterna av Polo R Supercar har varit positiva.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum