IF Metall

Var femte skyddsrond digital i pandemins spår

Dela

I dag, på internationella Workers Memorial Day, uppmärksammar IF Metall de regionala skyddsombudens livsviktiga arbete. När många arbetsplatser inom industrin införde stopp för fysiska besök, ställde förbundet på kort tid om till digitala skyddsronder. Nästan var femte skyddsrond under 2020 har genomförts digitalt, och 7200 brister i arbetsmiljön har rapporterats.

 Foto Daniel Roos
Foto Daniel Roos

– På mindre företag som ofta saknar egna skyddsombud är de regionala skyddsombuden en förutsättning för ett välfungerande arbetsmiljöarbete. Jag är väldigt stolt över att våra förtroendevalda lyckats anpassa delar av skyddsronderna till att kunna utföras digitalt under förra året, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson

Pandemin har gjort de regionala skyddsombudens arbete svårare. Risken är att det vardagliga arbetsmiljöarbetet till viss del har fått stå tillbaka när fokus lagts på smittskyddsåtgärder. Många företag har också begränsat möjligheterna till fysiska besök på arbetsplatserna, något som lett till att antalet skyddsronder har minskat jämfört med 2019.

– Men arbetsmiljöarbetet har hamnat än mer i fokus under pandemin, och de digitala skyddsronderna har varit ett bra komplement. Vi har lagt fokus på att utbilda och informera lokala skyddsombud och arbetsgivare i hur de ska arbeta på ett säkert sätt, säger Marie Nilsson.

De vanligaste anmärkningarna gäller brister i brand- och skyddsutrustning, hantering av kemikalier, samt byggställningar och pallställ.

– Samma brister återkommer tyvärr högt upp i listan över anmärkningar år efter år. Att de hittas och åtgärdas och visar på den stora vikten av skyddsombudens arbete, säger Marie Nilsson.

Pandemin har tillfört ytterligare en negativ aspekt i arbetsmiljön. Enligt en Novusundersökning som IF Metall utförde i oktober har fler än var fjärde medlem fått en ökad arbetsbelastning under pandemin, och ungefär lika många har även känt sig oroliga för att smittas på arbetsplatsen.

 Våra medlemmar har inte kunnat arbeta hemifrån under pandemin. De flesta har gått till jobbet precis som vanligt för att upprätthålla produktionen och sett till att hålla hjulen snurrande. De regionala skyddsombuden är bokstavligt talat livsviktiga för industriarbetarna. Oavsett om det gäller att upptäcka en farlig maskin, åtgärda en trasig brandsläckare eller ett bekämpa ett osynligt virus, säger Marie Nilsson.

Fakta: De vanligaste anmärkningarna från IF Metalls regional skyddsombud 2020

Brist                                    Antal anmärkningar

Brand- & räddningsredskap                      543

Hantering kemikalier                                 530

Byggställningar, pallställ                           497

Maskiner                                                   473

Systematiskt miljöarbete                           467

Tryckkärl, ledningar                                  456

Bilder

 Foto Daniel Roos
Foto Daniel Roos
Ladda ned bild

Om

IF Metall
IF Metall
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

08-786 80 00http://www.ifmetall.se

IF Metall är ett feministiskt fackförbund med cirka 300 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete.Vi arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Följ IF Metall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IF Metall

Bra att utredarna respekterar parternas uppgörelse7.6.2021 16:04:11 CEST | Pressmeddelande

I dag presenterades förslagen till ny lagstiftning om trygghet, omställning och anställningsskydd. ”Regeringens utredare har gjort ett bra jobb. Deras förslag respekterar parternas uppgörelse. Om det här blir verklighet får vi skarpare regler mot otrygga anställningar och helt nya ekonomiska möjligheter för den som vill omskola eller vidareutbilda sig”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum