Collectum

Var femte svensk planerar att byta jobb under 2021

Dela

Var femte svensk, 20 procent, planerar att byta arbetsgivare under 2021. Nio av tio, 88 procent, uppger samtidigt att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension. Det visar en ny Sifoundersökning som valcentralen Collectum har beställt.

Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.
Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.

–Undersökningen visar tydligt att nästan alla vill att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension. Ett bra råd till den som söker nytt jobb är att ta reda på om arbetsgivaren erbjuder tjänstepension. Finns det kollektivavtal ingår det alltid tjänstepension, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Bland svenskar i åldersgruppen 25-39 år är var fjärde, 28 procent, på väg till en ny arbetsgivare. I åldersgruppen 55-65 år är det knappt var tionde, 8 procent. Genomsnittet för alla åldersgrupper är 20 procent, enligt Sifoundersökningen.

Nio av tio svenskar, 88 procent, tycker samtidigt att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb.

– Den som saknar tjänstepension får som pensionär många gånger klara sig på mindre än hälften av den tidigare lönen i allmän pension. Den som har tjänstepension får istället två tredjedelar av den tidigare lönen i pension, säger Tomas Carlsson.

Pressbilder på Tomas Carlsson


Faktarutor:
- Pensionsexpertens tips för tjänstepension på nya jobbet
- Om undersökningen


Pensionsexpertens tips för tjänstepension på nya jobbet

- Om arbetsgivaren har kollektivavtal ingår alltid tjänstepension. Är du privatanställd tjänsteman med tjänstepensionen ITP kan du vara säker på att få bra villkor, som låga avgifter och möjlighet till hög avkastning.

- Var särskilt uppmärksam på vilka avgifter du betalar för sparandet. Små avgifter får stor betydelse över lång tid. Genomsnittsavgiften inom ITP är låga 0,3 procent. 1,3 procent är genomsnittet för alla fonder på den öppna marknaden och 2,3 procent är en vanlig avgiftsnivå i många tjänstepensioner utanför kollektivavtalet.


- Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta premienivå kan vara mellan 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar. Ju högre lön, desto högre procentsats krävs för att kompensera för inkomsttaket för den allmänna pensionen som går vid en lön över 42 625 kronor i månaden.


Om undersökningen
Den webbaserade undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 10-14 december 2020. 1 014 svenskar mellan 25–65 år och som inte har gått i pension fick frågan: ”Planerar du att byta arbetsgivare under nästa år, eller gör du inte det?”. 6 procent svarade ”ja, absolut”, 14 procent ”ja, troligen”, 45 procent ”nej, troligen inte” och 27 procent ”nej, absolut inte”. ”Tveksam, vet ej” svarade 9 procent.

Samt frågan: ”När du byter jobb, hur viktigt är det att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension?”. 66 procent svarade ”mycket viktigt”, 22 procent ”ganska viktigt”, 3 procent svarade ”ganska oviktigt” och 1 procent svarade ”helt oviktigt”. ”Tveksam, vet ej” svarade 8 procent.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.
Tomas Carlsson, pensionsexpert på valcentralen Collectum.
Ladda ned bild

Om

2,6 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2021 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

Tjänstemän är inte oroliga inför pensionen visar ny undersökning30.8.2022 07:19:00 CEST | Pressmeddelande

Sju av tio eller 77 procent av tjänstemännen känner sig lugna inför sin ekonomiska situation som pensionär. 21 procent är oroliga. Det visar en undersökning bland privatanställda tjänstemän, som har tjänstepensionen ITP som Ipsos genomfört på uppdrag av Collectum. Det är tionde året i rad som mätningen genomförs och resultatet är relativt stabilt sedan den första mätningen år 2013.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum