Ecster

Var femte vill installera solpaneler under 2021

Dela

Nästan var femte husägare i Sverige uppger att de planerar att skaffa solceller under 2021. Hållbarheten är viktig, men det är ekonomin det hänger på. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Ecster.

Med avstamp i de senaste årens statistik från Energimyndigheten är det tydligt att svenskarna blir mer och mer intresserade av att installera solpaneler. De senaste siffrorna från Energimyndigheten den 31 mars 2021 visar på nästan 66 000 installerade solcellsanläggningar. Det är en ökning med nästan 50 procent jämfört med för ett år sedan.

Intresset är fortsatt mycket högt och var femte husägare, 19 procent, uppger i en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Ecster att de planerar att skaffa solceller under 2021.

Priset är den avgörande faktorn för de som går i planer att skaffa solceller – 11 procent uppger att de planerar att skaffa solpaneler om priset är det rätta. 4 procent uppger miljöskäl som anledning. Lika många uppger att anledningen är lägre elkostnader framöver.

– Sverige har av allt att döma en enorm tillväxt inom solceller att se fram emot de kommande åren. Även om inte alla som planerar för solpaneler kommer att göra investeringen redan i år är det tydligt att det finns en vilja och ett intresse för att vara självförsörjande på grön energi som är oöverträffad i Sverige just nu, säger Ulf Strandberg, Market Specialist inom solenergi på Ecster.

En annan förklaring är att föreställningar som att Sverige inte har tillräckligt många soltimmar för att det ska vara lönsamt med solpaneler håller på att dö ut, menar han.

– Vi har samarbetat med ledande installatörer av solpaneler i många år och det här är en seglivad myt som nu äntligen börjar försvinna. I verkligheten har Sverige ungefär samma förutsättningar som norra Tyskland, där solpaneler är mycket vanligare.

Bland de som inte planerar att skaffa solceller uppger 23 procent att anledningen är att den initiala kostnaden är för hög. En annan ekonomisk aspekt som anges som skäl till att man inte planerar att skaffa solceller är att återbetalningstiden för investeringen är för lång, vilket 15 procent uppger.

– Ekonomin är viktig och att det sedan årsskiftet finns ett nytt grönt ROT-avdrag på 15 procent av totalkostnaden kan ge en ytterligare skjuts. Dessutom har solceller de senaste åren blivit mer effektiva samtidigt som de blivit billigare vilket ger en bättre kalkyl. Med en normal installation av solceller på ett hus med normalkonsumtion av el kan du vanligtvis nå ”break even” efter 8–10 år. Det är inte många andra investeringar i hemmet som kan mäta sig med det, fortsätter Ulf Strandberg.

Om undersökningen: 

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 17-21 februari 2021. 
Totalt intervjuades 2387 personer i åldern 16-79 år, varav 1145 boenden i villa/radhus.

Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Ecster
Box 2169
10314 Stockholm

http://www.ecster.se

Ecster samarbetar med tusentals säljföretag och erbjuder betallösningar för alla kanaler. Vi finns i Sverige och i Finland med huvudkontor i Stockholm.

Följ Ecster

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ecster

Semesterundersökning: Svenskarna satsar på livets goda och drömmer om att umgås med nära och kära i sommar23.6.2021 10:16:00 CEST | Pressmeddelande

Det blir hemester för de flesta svenskar i år, samtidigt som många ser fram emot en solresa utomlands under nästa år. Semesterkassan ser ut att vara välfylld, och mest pengar kommer att spenderas på ”livets goda”, som mat och dryck, upplevelser och friluftsliv, samt på att renovera hemma. Högst på önskelistan står att få träffa familj och vänner men många tror att pandemin kommer att begränsa möjligheterna att umgås. Allt enligt en Sifo-undersökning från betaltjänstföretaget Ecster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum