Dagens Samhälle

Var fjärde anställd lämnar kommunerna

Dela

Var fjärde anställd i kommunerna kan gå i pension inom tio år. Men skillnaderna är stora i landet. I Pajala, Övertorneå och Skinnskatteberg pensioneras hela fyra av tio kommunanställda inom tio år. Det visar en kartläggning som Dagens Samhälle gjort.

I 66 kommuner har andelen 55-plussare bland de anställda fortsatt att öka mellan 2008 och 2017.

Det visar siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som Dagens Samhälle har bearbetat.

Många av kommunerna som har ökat andelen äldre medarbetare ligger i glesbygd långt upp i norra Sverige samt i Dalarna, Värmland och Västmanland.

Ökningslistan toppas av Övertorneå, Arjeplog, Pajala, Ånge, Skinnskatteberg, Överkalix, Vindeln, Sunne, Perstorp och Torsby.

I Arjeplog har andelen äldre ökat med över 10 procentenheter de senaste tio åren – näst mest i landet. 35 procent av de kommunanställda där är nu 55 år eller äldre.

– I många år har vi vetat att pensioneringarna kommer att slå till, med de rekryteringsproblem det medför. Och nu är vi här. Det är så klart bekymmersamt. Dessutom slåss vi med andra kommuner omkring oss om samma arbetskraft, säger kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog, Britta Flinkfeldt (S).

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum