IQ

Var fjärde orolig för någons drickande i jul - men det är svårt att prata om

Dela
Nästan var fjärde svensk är orolig för att någon de firar jul med ska dricka för mycket. Samtidigt drar sig många för att berätta om sin oro - de flesta är rädda för att lägga sig i. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av IQ.
Foto: Freestocks/Unsplash
Foto: Freestocks/Unsplash

Många ser fram emot jul, men fler än man tror oroar sig över alkoholvanorna hos någon de ska fira med. Samtidigt som mångas julfirande påverkas negativt av andras drickande är det få som är beredda att prata om den oron.

– Vi behöver prata mer om alkoholens roll vid julfirandet, speciellt om barn är med. Tycker du att det brukar drickas för mycket under julen, så säg det. Du är antagligen inte ensam om att tycka så. Det är lätt att fastna i gamla vanor, så någon behöver ta initiativet och föreslå nya traditioner, säger Karin Hagman, vd på IQ

Var tredje i IQs undersökning är obekväm med att prata med någon vars alkoholvanor man oroar sig över. Män påstår sig i något högre utsträckning än kvinnor, vara bekväma med att ta samtalet. Men det är bara var fjärde man som har gjort det, jämfört med var tredje kvinna.

De tre vanligaste orsakerna som gör svensken obekväm att ta alkoholsnacket

 

Alla

Man

Kvinna

1. Jag känner att jag lägger mig i

48 %

53 %

43 %

2. Jag vet inte hur jag ska ta snacket

44 %

48 %

40 %

3. Jag är rädd att personen ska bli sårad

35 %

28 %

41 %

– Vi måste bli bättre på att våga fråga om alkoholvanor. Det handlar inte om att lägga sig i, det handlar om att visa omtanke. De flesta som söker hjälp för sina alkoholvanor gör det faktiskt för att någon i deras närhet berättat att de är oroliga för dem. Visa därför gärna lite extra omtanke i juletid, säger Karin Hagman.

Tips inför jul- och nyårsfirandet

  • Fundera över ditt eget drickande. Tänk på hur din egen alkoholkonsumtion påverkar andra. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare för alla? Vill du vara den som andra oroar sig över?
  • Alkoholtjata inte. Respektera om någon inte vill dricka alkohol, eller inte vill dricka så mycket. Tjata inte, utan låt var och en bestämma själva.
  • Ifrågasätt gamla vanor. Om du inte tycker att ni ska dricka alkohol, säg det. Idag finns det många alkoholfria drycker som passar minst lika bra. Är du värd, erbjud fler intressanta alkoholfria alternativ och presentera dem lika naturligt som de alkoholhaltiga.

Behöver du tips på hur du tar samtalet?

På alkoholsnacket.se får du tillgång till kunskap och konkreta tips på hur du tar samtalet med någon vars vanor du är orolig för.

Läs mer om undersökningen i bifogat faktablad.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Freestocks/Unsplash
Foto: Freestocks/Unsplash
Ladda ned bild
Karin Hagman, vd på IQ
Karin Hagman, vd på IQ
Ladda ned bild
Karin Hagman, vd på IQ
Karin Hagman, vd på IQ
Ladda ned bild

Dokument

Om

IQ
IQ
Box 3653
103 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye