European Energy

Var fjärde svensk tycker att solkraft är viktigast för klimatet

Dela

Nio av tio svenskar vill se utveckling av nya energikällor som åtgärd för att bromsa klimatförändringarna. Den i särklass populäraste energikällan är solkraft. Även där är nio av tio svenskar positiva. Detta visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av European Energy inför klimattoppmötet COP 26.

Från European Energys solcellspark i Harre, Jylland
Från European Energys solcellspark i Harre, Jylland

– Det är tydligt att den svenska opinionen vill ha mer solkraft. Samtidigt halkar Sverige efter när det gäller utveckling av stora solcellsparker som kan bidra till en snabb, ren och kostnadseffektiv omställning. Här behöver regeringen och riksdag agera för ett nationellt mål, en nationell strategi och tydliga riktlinjer som gör det möjligt för länsstyrelserna att godkänna fler projekt, säger Ted Bergdahl, kommunikationschef på European Energy i Sverige.

Undersökningen visar att solkraften ses som en viktig energikälla för att snabbt göra samhället klimatneutralt. 43 procent tycker att kärnkraften har störst betydelse, därefter kommer solkraft på 25 procent en bra bit före vindkraften på 7 procent.

­– Stödet för solkraft är oväntat starkt, men småskaliga takpaneler räcker inte för att ställa om så att alla få tillgång till solel. För att utveckla solkraften i behövs stora solcellsparker i närheten av elnät där det finns ledig kapacitet. Med snabbare och enklare tillståndsprocesser skulle vi kunna producera minst 20 gånger så mycket solkraft som idag till år 2030 och därmed nå 10–15 procent av den totala elproduktionen, säger Ted Bergdahl.

Idag står solkraften för mindre än en procent av elanvändningen i Sverige, vilket kan jämföras med 10,5 procent i Tyskland. Södra och mellersta Sverige har samma solinstrålning som Danmark och norra Tyskland. Undersökningen visar att nio av tio tror att vi har mer solkraft i elsystemet än vi i själva verket har.

­– Sverige har ambitiösa klimatmål och en hög miljö- och klimatprofil. Nu är det dags att gå från ord till handling. Det finns uppenbarligen en förväntan bland allmänheten att utbyggnaden av solkraften ska prioriteras högre. Solcellsparker har många fördelar. Förutom att de går snabbt att bygga och ansluta, anläggs de utan skattesubventioner. De kan kombineras med jordbruk och främjar den biologiska mångfalden. De ger markägaren en god, stabil och långsiktig intäkt. Det finns bara vinnare med solkraft, säger Ted Bergdahl.

Om Demoskops undersökning:
2041 intervjuer har genomförts inom ramen för en etablerad webbpanel. Undersökningen är genomförd i ett befolkningsrepresentativt urval av den svenska allmänheten över 16 år. Resultatet är vägt med avseende på kön, ålder, region och partisympati. Samtliga resultat finns i bifogad fil. 

Kontakter

Bilder

Från European Energys solcellspark i Harre, Jylland
Från European Energys solcellspark i Harre, Jylland
Ladda ned bild
Ted Bergdahl, Communications Manager, Sweden
Ted Bergdahl, Communications Manager, Sweden
Ladda ned bild
Från European Energys solcellspark i Harre, Jylland
Från European Energys solcellspark i Harre, Jylland
Ladda ned bild

Dokument

Om

European Energy
European Energy
Östra Varvsgatan 4
211 75 Malmö

+46 709 56 00 80https://europeanenergy.com/se

European Energy är ett danskt företag som utvecklar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt Power-to-X-anläggningar i ett stort antal länder, både i Europa och globalt. Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys verksamhet är helt inriktad på grön energi och omställning till 100 

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

Solcellsparken i Svedberga ett steg närmare förverkligande5.11.2021 14:09:56 CET | Pressmeddelande

Energimarknadsinspektionen, Ei, har beslutat att ledningsnätet inom den planerade solcellsparken i Svedberga utanför Helsingborg och anslutningsledningar till transformatorstation omfattas av undantaget från nätkoncession enligt ellagen. Det innebär att European Energy har kommit ett steg närmare att förverkliga projektet som årligen kan tillföra förnybar el motsvarande 35 000 villahushålls årsförbrukning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum