Läkemedelsverket

Var försiktig när du nätshoppar kosmetika

Dela

Just nu pågår Black Friday-handeln. Bland det mest populära att handla på nätet är kosmetiska produkter. Läkemedelsverket uppmanar till vaksamhet för den som tänker fynda dessa produkter på nätet. Att göra ett tryggt köp handlar exempelvis om att kontrollera nätshoppen och att reagera på ett alltför lågt pris eller om påslag har gjorts vid köpet.

Hudkräm, schampo, smink och deodorant är exempel på kosmetiska produkter. Inom EU finns regler för kosmetika som är till för att användaren inte ska drabbas av till exempel allergiska reaktioner, infektioner eller utsättas för hälsopåverkande kemikalier. Produkterna som säljs i Sverige eller på välkända webbsidor är oftast säkra att använda. Men eftersom nätshoppar kan skicka varor från hela världen uppfylls inte alltid kraven på säkerhet när det gäller tillverkning, innehåll och märkning.

– Det är viktigt att vara lite extra noggrann när man ska köpa kosmetika på nätet. Idag finns komplexa affärsidéer för näthandeln, som dropshipping och marknadsplatser, vilket innebär att man tror att man köper från en svensk leverantör men den som ansvarar för produkten befinner sig långt utanför EU. Risken med det är att produkterna inte nödvändigtvis är lika säkra som de som följer EU:s regelverk. Vi har exempelvis sett i tidigare granskningar att en viss typ av hudkrämer har innehållit kvicksilver, säger Elmira Tavoosi, senior utredare på Läkemedelsverket.

Tre tips – tänk på det här när du vill handla skönhetsprodukter på nätet

1. Kontrollera nätshoppen.
Alla företag som riktar sin försäljning till konsumenter inom EU måste följa samma lagstiftning, oavsett om produkterna tillverkas i länder inom eller utanför EU. Säkerställ att säljaren befinner sig inom EU. Detta kan du exempelvis göra genom att kontrollera att det finns fler kontaktuppgifter utöver en e-postadress till nätshoppen och att inga oförutsedda påslag eller tullavgifter har tillkommit. Som konsument är det bra att känna till att om företaget bakom en bristande produkt finns utanför EU så har myndigheterna inom EU begränsade möjligheter att agera. Sök gärna efter recensioner och omdömen om nätshoppen.

2. Är priset orimligt billigt?
Risken finns att du erbjuds en piratkopia. Kosmetika är en av de mest piratkopierade produkterna i den globala handeln, och kan medföra stora hälsorisker eftersom tillverkaren troligen inte respekterar kraven på innehåll, hållbarhet eller spårbarhet. Det finns exempel på hudkräm som innehållit kvicksilver.

3. Kolla upp ångerrätten.
Kosmetiska produkter klassas vanligen som hygienvaror vilket innebär att du inte har ångerrätt om du har brutit förseglingen.

Relaterad information


Köpa kosmetika

Jobb för säker kosmetika

Marknadskontrollrådet: försäljningsförbud och farliga produkter

Marknadskontrollrådet: risker med privatimport

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Allt vanligare att små barn skadas allvarligt av propplösare24.11.2022 09:13:59 CET | Pressmeddelande

Antalet samtal från sjukhus med allvarliga fall där små barn har fått i sig starkt frätande propplösare har ökat de senaste åren. Detta visar samtalsstatistik från Giftinformationscentralen, som uppmanar föräldrar att förvara en av hemmets farligaste produkter oåtkomligt för barn. Det starkt frätande ämnet skadar slemhinnan och kan leda till livshotande skador på luftvägar och matstrupe.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum