Dagens Samhälle

Var tredje kommun jobbar ihop med grannen

Dela

Små kommuner kan ha problem att ge medborgarna all service de har rätt till. Därför satsar nu många på avtalssamverkan, visar en DS-enkät. Men den kan krocka med upphandlingslagstiftningen.

Mindre kommuner saknar ofta den kompetens som behövs för att klara specialiserad service till medborgarna, som exempelvis dataskydd, viss tillsyn eller familjerätt. Men alla medborgare har rätt till sådan service, oavsett var de bor.

För ett år sedan ändrades därför lagen så att grannkommuner enklare ska kunna hjälpa och komplettera varandra. Det kallas förenklad avtalssamverkan, och sedan lagändringen trädde i kraft den 1 juli 2018 har hittills 95 kommuner börjat – eller är på väg att börja ­– med det. Det visar Dagens Samhälles kartläggning.

I lagen om offentlig upphandling (LOU) finns inga undantag för kommunal avtalssamverkan. Om en kommun köper tjänster av en grannkommun och det inte är frågan om myndighetsutövning är utgångspunkten att köparen ska följa upphandlingslagstiftningen.

Samtidigt finns andra regler som mjukar upp bilden, bland annat det så kallade Hamburgundantaget. Det gör det möjligt för upphandlande myndigheter att träffa samarbetsavtal med varandra om offentliga tjänster utan att genomföra upphandlingar enligt LOU.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum