Polisförbundet

Var tredje polis planerar för att lämna yrket

Dela

Var tredje polis gör något aktivt för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Mer än hälften anser att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn för att stanna kvar i polisyrket. Det visar nya siffror som Polisförbundet har låtit Novus ta fram bland förbundets medlemmar.

- Det här är allvarligt. Vi har en polisbrist som slår hårt mot Polisens förmåga att klara hela sitt uppdrag. Vi har inte råd att förlora fler poliser, men nu riskerar vi att tappa oumbärlig erfarenhet och kompetens, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Polisförbundets undersökning visar att 36 procent av poliserna gör något aktivt för att planera för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Särskilt utmärkande är detta för poliser med många år i yrket men också för utredare, spanare och poliser i underrättelseverksamhet.

54 procent uppger också i undersökningen att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn för att stanna i myndigheten. När man får välja fler alternativ anser utredarna att högre lön, fler poliser, minskad arbetsbörda och en tydligare och mer tillgänglig arbetsledning är de viktigaste faktorerna för att stanna kvar.

- Polisers löner har halkat efter under lång tid. I våra undersökningar ser vi att den enskilt viktigaste faktorn, som både skulle få fler att stanna kvar och fler unga att söka sig till yrket, är högre lön. Polisyrket måste uppvärderas, bli attraktivt och upplevas som ett framtidsyrke som är värt att satsa på. Det gör man inte idag, säger Lena Nitz.

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Polisförbundet
Polisförbundet
Sundbybergsvägen 1
171 73 Solna

08-6769700http://www.polisforbundet.se

Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb för allas trygghet.

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum