PR Direkt

Vår värld med artificiell intelligens

Dela

Artificiell intelligens. En gång i tiden var det ett koncept som du bara kunde hitta i science fiction. Idag är det en del av vår vardag. Nya innovationer utvecklas ständigt med stora möjligheter för olika områden, detta kan leda till många funderingar inför framtidens teknologi..

Bland möjligheterna hittar du ett projekt från NASA där olika företag och grupper fick i uppdrag att komma på ett sätt att bygga hus på Mars. Utan människor. Än så länge är det fortfarande bara en dröm, men vem vet vad framtiden har att ge.

Är du en robot?

Artificiell intelligens stannar inte vid forskningen och industrin. Det påverkar också oss i vår vardag. Du är säkert bekant med rutansom vill att du bevisar att du inte är en robot. Till exempel genom att skriva in rätt nummer i rätt ordning eller klicka på specifika bilder.

Det är en CAPTCHA. Som står för Completely Automated Public Turing Test To Tell Computers and Humans Apart. Syftet med CAPTCHA är att stoppa bots från att få åtkomst till en sida. Bots kan orsaka problem med servern och tynga ner ett system. Vilket i sin tur skulle göra hemsidan långsam eller få den att krasha.

Många data- och TV-spel använder artificiell intelligens för att ge spelare en bättre upplevelse. Det kan har att göra med routing, hur en spelkaraktär tar sig fram i spelet. I andra fall kommer spelets AI ihåg val du har gjort vilket påverkar hur ditt spel fortsätter. Det kan också handla om algoritmer för att göra ett spel så rättvist som möjligt. Online casinon som hajper.com använder algoritmer för att ge slumpmässiga resultat på till exempel slots.

Turingtestet

Året 1950 utformade Londonbon Alan Turing ett test som skulle testa hur intelligent en maskin är. En maskin har klarat testet om den inte går att särskilja från en människa. Idag handlar testet mycket mer om programmering än om fysiska maskiner.

Testet går till som så att en testperson sitter framför en dator i ett isolerat rum och ställer frågor. På annat håll är det antingen en människa eller en dator som svarar på frågorna. Om testpersonen inte kan avgöra om svaret kom från en människa eller en dator så har datorn klarat testet.

Varje år delas ett pris på 2 000 dollar, eller ungefär 20 000kr, ut till det program eller maskin som har kommit närmast. Skulle datorn eller maskinen klara Turingtestet helt och hållet vinner skaparna 100 000 dollar, eller ungefär en miljon kronor.

Vår framtid med robotar

Vad du än kan tycka om robotar och artificiell intelligens är det något som är här för att stanna. Varje år kommer nya innovationer som kan förbättra och förenkla vår vardag. Inom industrin, räddningsarbete och forskningen är redan robotar vanliga. Samtidigt finns det en oro för att jobb kommer att gå förlorade när de ersätts med maskiner.

Med alla dessa framsteg inom artificiell intelligens är det inte konstigt att också fiktionen följer efter. Antingen med varningar om en framtid där robotarna tar över eller som en hyllning till vad robotar kan åstadkomma. Vem vet, en dag kanske vi bor på Mars.

Kontakter

Bilder

Om

PR Direkt
Flaggan 1338
11674 Stockholm

010-551 75 00https://prdirekt.se/

PR Direkt hjälper företag och organisationer med PR och pressmeddelanden. Vi ser till så att viktiga nyheter får rätt spridning.

 

Följ PR Direkt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PR Direkt

Laddningsbox.se - kunskapsportalen som hjälper konsumenter att hitta rätt elbilsladdare18.8.2021 14:53:39 CEST | Pressmeddelande

Den nya elbilstrenden växer sig allt starkare efter att allt fler konsumenter satsar på ett mer klimatvänligt liv. Samtidigt som fler elbilar säljs går också försäljningen av laddboxar nu upp till rekordhöjder. Men att som konsument hitta rätt i djungeln av laddboxar är fortfarande svårt. Antalet installationsföretag och laddenheter på marknaden blir allt fler och att som konsument hitta rätt typ av laddbox blir allt mer krångligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum