Våra experter svarar på frågor om budgeten 2023

Dela

Budgetpropositionen för 2023 lämnas idag till riksdagen klockan 8.00. En halvtimme senare håller Elisabeth Svantesson pressträff. Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson och pensionsekonom Trifa Chireh finns tillgängliga under morgondagen för att svara på medias frågor.

– I höstbudgeten kommer inte hushållen att kompenseras helt för de stora utgiftsökningarna baserat på det som är känt på förhand, säger Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson.

– Det ligger även i linje med uttalanden från finansminister Elisabeth Svantesson (M) som beskriver budgeten som ”svagt åtstramande”. Den stora utmaningen är att stötta hushållen i den stundande lågkonjunkturen, utan att driva upp inflationen, säger Emma Persson.

– Ekonomin för de som gått i pension kommer inte stärkas avsevärt mycket. Viktigt är dock att ta lite höjd för att det fortsatt kommer vara en rätt så ansträngd tid för äldres plånböcker, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar, telefon 076–109 27 30
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, telefon 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 41 850, press@lansforsakringar.se
 

Om

LänsförsäkringarFölj Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Dagens räntesmocka slår hårt mot pensionärerna24.11.2022 10:37:16 CET | Pressmeddelande

För en stund sedan meddelade Riksbanken en höjning av räntan med ytterligare 75 punkter. Det kommer givetvis att slå igenom på bolåneräntorna, som lär bli ännu högre. – Tillsammans med höga elpriser, dyrare matkasse och höga drivmedelspriser gör det att ett vanligt pensionärshushåll kan behöva hantera en ekonomisk smäll 2023 jämfört med för bara två år sedan säger, Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Jobba efter 65 – så mycket mer per månad får du22.11.2022 08:05:00 CET | Pressmeddelande

Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket du tjänar på att fortsätta arbeta jämfört med om du går i pension. Utöver den aktuella skattesänkningen som förmedlades i regeringens budgetproposition, bidrar även inkomsten till pensionen. -Tillsammans kan det bli ett rejält tillskott i plånboken för den som orkar och kan fortsätta arbeta, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Myskvällen större inflationstjuv än krogkvällen15.11.2022 07:45:00 CET | Pressmeddelande

Inflationen påverkar oss alla, men olika beroende på vad du väljer att lägga dina pengar på. Länsförsäkringar har jämfört två typhushåll med olika konsumtionsmönster och räknat ut deras respektive ”inflationskorg.” Vi har tittat på familjen ”mysiga hemmakvällar” och familjen ”shopping och uteliv” för att se hur inflationen påverkar dem genom deras konsumtion av produkter och tjänster. Hur och på vad vi spenderar våra pengar gör att den påverkar oss olika mycket. SE GRAF PÅ INFLATIONEN FÖR DE OLIKA FAMILJERNA I BILAGA