Varannan kvinna stressad av att vara tillbaka på kontoret
46 procent av fackförbundet Naturvetarnas medlemmar känner stress över att återgå till arbetsplatsen. Mest stressade är kvinnor med hemmavarande barn. 32 procent av kvinnorna upplever att de privat tar det största ansvaret för hushållssysslor. Motsvarande siffra för män är åtta procent.
Varannan kvinna känner sig stressad över att återgå till arbete på kontoret, jämfört med var tredje man, enligt Naturvetarnas nyligen gjorda undersökning om hur medlemmarna ser på framtidens arbetsliv. Kvinnorna uppger som orsak till stressen att de nu kommer få svårare att få ihop de privata åtagandena med restid samt en schemalagd arbetstid på kontoret.
– Det nya, flexibla arbetslivet är här för att stanna. Men det ställer också nya krav på arbetsgivare att skapa förutsättningar för medarbetare som vill arbeta hemma i en större utsträckning. Våra resultat visar att frågan är komplex, och många faktorer spelar in i individens situation, säger Naturvetarnas förbundsdirektör Per Klingbjer.
Arbetsgivare bör vara lyhörda
Orsaken till att fler kvinnor än män känner stress är sannolikt att de i högre utsträckning även ansvarar för hushållsarbetet och barnen. 32 procent av kvinnorna upplever en ojämn fördelning av hushållssysslor i hemmet där de själva tar det största ansvaret, bland män är denna siffra enbart åtta procent. Många uppger att möjligheterna med hemarbete har gjort att de sluppit restid till arbetet, tid som i stället kan läggas på att få ihop vardagen på sitt eget, mer flexibla sätt.
– Det kan finnas anledning att vara mer lyhörd som arbetsgivare i sina samtal med medarbetare inför tillbakagången till arbetet. Definitionen av vad som är flexibelt kan se olika ut på olika arbetsplatser och för olika individer, och här finns ett jobb att göra för att hitta det som passar såväl verksamheten som medarbetare, säger Per Klingbjer.
Mår bättre av hemmajobb
Innan pandemin arbetade enbart fyra procent av Naturvetarnas medlemmar hemifrån. Idag varvar var sjätte mellan att jobba hemifrån och från sin arbetsplats, det vill säga att fyra gånger fler sitter delvis hemma.
Två av tre medlemmar ser fördelar med att jobba hemifrån och vill fortsätta göra det. Nästan varannan upplever att de jobbar mer effektivt hemifrån och många upplever ett bättre psykosocialt mående, bland annat genom ökad möjlighet att kombinera jobbet med privatlivet.
Stress högre hos offentligt anställda
Enkäten visar att graden av stress varierar utifrån bransch, roll och bostadsort. Stressen är högre bland anställda i offentlig sektor jämfört med privat sektor, det gäller både kvinnor och män. Handläggare och projektledare upplever stress i högre utsträckning än övriga yrken medan personer som har en chefsbefattning är minst stressade.
De högsta stressnivåerna återfinns i Skåne, följt av Västra Götaland. I Stockholm är många beroende av kollektivtrafik för att ta sig till och från jobbet, med trängsel som ökar risken att exponeras för smitta. Trots detta uppger endast två av tio Stockholmsbor att detta är en källa till stress, vilket är något lägre än för övriga landet.
Om undersökningen
Datainsamlingen genomfördes under perioden 15–23 november 2021 via enkätutskick. Enkäten skickades ut till ett representativt urval av Naturvetarnas medlemmar. Totalt svarade 4 543 medlemmar på enkäten, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 43 procent.
Nyckelord
Kontakter
Petra MalmChef Marknad & Samhällspolitisk påverkan
Tel:073-366 24 10petra.malm@naturvetarna.sePer KlingbjerFörbundsdirektör
Tel:073-366 24 38per.klingbjer@naturvetarna.seOm
Faktaruta om Naturvetarna
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har drygt 34 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Fler kan jobba heltid vid distansarbete17.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utan restid kan fler yrkesarbetande föräldrar arbeta heltid i stället för deltid. Fler väljer också att jobba i stället för att sjukskriva sig eller vabba, när det är möjligt att arbeta hemifrån. Det visar de djupintervjuer som Naturvetarna gjort med medlemmar och arbetsgivare under våren.
Två miljoner personer får vänta på provsvar6.4.2022 06:20:24 CEST | Pressmeddelande
Pandemin har satt en extremt hög press på regionernas labb. Underbemanning parallellt med ökad arbetsbörda på grund av PCR-testningen gör att uppemot två miljoner personer kan ha ett uppdämt behov av diagnostiktjänster.
De tjänar mest inom Life Sciencesektorn1.3.2022 10:10:29 CET | Pressmeddelande
Lönerna för naturvetare inom Life Science höjdes med 5,5% inom privat sektor under 2021, jämfört med cirka 2,8% på arbetsmarknaden som helhet. Medellönerna inom privat sektor ligger ibland 25% högre än inom offentlig sektor. Framtidsutsikterna för sektorn är goda, med stor efterfrågan på yrkesgrupper som biomedicinska analytiker, data scientists och dietister. Det visar en ny rapport från fackförbundet Naturvetarna.
Naturvetarna plockar politisk expert från (S)4.2.2022 10:40:31 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet Naturvetarna fortsätter sin satsning på samhällspolitisk påverkan. I februari börjar Lydia Wefer med lång erfarenhet av politiskt utredningsarbete. Det senaste halvåret har förbundet byggt upp en nästintill helt ny påverkansorganisation.
Rekordlåg arbetslöshet bland naturvetare7.12.2021 08:53:10 CET | Pressmeddelande
Arbetslösheten är rekordlåg bland akademiker inom de naturvetenskapliga områdena, meddelar fackförbundet Naturvetarna. I november låg arbetslösheten bland medlemmarna på 1,7 procent i snitt, vilket kan jämföras med 7,6 procent för hela arbetsmarknaden enligt SCB. Extremt låg arbetslöshet har sjukhusfysiker (0,4%), tätt följt av marinbiologer (0,7%) och personer inom miljö- och hälsoskydd (0,9%).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum