ManpowerGroup

​Varannan kvinna upplever diskriminering på jobbet

Dela

Mer än varannan kvinna i Sverige, 52 procent, upplever att de har blivit diskriminerade i arbetslivet på grund av de är kvinnor. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

– Det är en förfärlig siffra! Alla har rätt att gå till jobbet utan att mötas av diskriminering. Arbetsgivare som öppnar för diskriminering slarvar också bort medarbetarnas potential och hämmar sin egen framgång, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup Sverige.

Var femte kvinna i undersökningen, 19 procent, uppger att de flera gånger har blivit diskriminerade i arbetslivet på grund av sitt kön. Var tredje, eller 33 procent, har mötts av sådan diskriminering vid något tillfälle. Totalt har alltså mer än varannan svensk kvinna missgynnats eller kränkts på jobbet på grund av att de är kvinnor.

Även män upplever att de diskriminerats i arbetslivet på grund av sitt kön. Var femte man, 20 procent, svarar att de mött diskriminering någon eller flera gånger under sitt arbetsliv.

– Diskriminering måste förebyggas i det dagliga arbetet och när våra medarbetare jobbar hos kunder ställer vi hårda krav på att de har en bra arbetsmiljö. Vi arbetar strukturerat med att se till att kompetens, och inget annat, blir avgörande på arbetsplatsen, säger Monica Längbo.

Fakta: Detta säger lagen om diskriminering

Diskriminering innebär enkelt uttryckt att någon missgynnas eller kränks på någon av de sju grunder lagen tar upp: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Diskriminering kan ske direkt mot en människa, men också ta formen av indirekt diskriminering. Det kan exempelvis handla om en regel som visserligen gäller alla, men missgynnar en viss grupp.

Fakta: Så gör du om du ser diskriminering på din arbetsplats

  1. Tala med din närmaste chef. Var konkret och ta upp exempel på hur du eller din kollega mötts av diskriminering.
  2. Du som är medlem i ett fackförbund kan vända dig till ditt lokala ombud för att få råd, stöd och eventuellt hjälp med att ta saken vidare.
  3. Om den behandling du upplever omfattas av diskrimineringslagen kan du göra en anmälan till DO, diskrimineringsombudsmannen. DO kan sedan besluta om att öppna ett tillsynsärende mot arbetsgivaren. I ett fåtal fall varje år driver DO mål till domstol. Tänk på att om du är medlem i ett fackförbund är det i första hand facket, inte DO, som har rätt att företräda dig i diskrimineringsärenden på arbetsplatsen.
  4. Om du är anställd av ett bemanningsföretag, kontakta din konsultchef – bemanningsföretaget tar ansvar för din arbetsmiljö oavsett var du jobbar.

För mer information, kontakta gärna:

Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life-undersökningarna genomförs två gånger per år av Kairos Future på uppdrag av ManpowerGroup Sverige. Manpower Work Life-panelen i Sverige består av närmare 20 000 personer och är representativ för den arbetsföra befolkningen med avseende på kön, ålder och bostadsort. Den senaste undersökningen genomfördes under februari och mars 2016 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 4 398 personer har svarat på frågorna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

ManpowerGroup™ är världsledande på att hitta rätt lösning utifrån människans potential och företagens ambition. Vi hjälper såväl små som stora verksamheter i många olika branscher under fyra varumärken: ManpowerGroup™ Solutions, Experis, Manpower och Right Management.

Vi finns i mer än 80 länder över hela världen. Genom globala insikter och lokal expertkunskap, ökar vi framgången för våra kunder.

I Sverige finns finns vi representerade på mer än 70 kontor och har totalt drygt 12.000 anställda. 
Verksamheten genererar drygt 20.000 jobb varje år.

Manpower.se är en av de ledande jobbsiterna i Sverige med drygt 200.000 aktiva cv och mellan 8.000 - 15.000 aktuella jobbannonser. För mer information eller för att söka lediga jobb - besök manpower.se

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum