ManpowerGroup

​Varannan kvinna upplever diskriminering på jobbet

Dela

Mer än varannan kvinna i Sverige, 52 procent, upplever att de har blivit diskriminerade i arbetslivet på grund av de är kvinnor. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Manpower Work Life.

– Det är en förfärlig siffra! Alla har rätt att gå till jobbet utan att mötas av diskriminering. Arbetsgivare som öppnar för diskriminering slarvar också bort medarbetarnas potential och hämmar sin egen framgång, säger Monica Längbo, HR-direktör på ManpowerGroup Sverige.

Var femte kvinna i undersökningen, 19 procent, uppger att de flera gånger har blivit diskriminerade i arbetslivet på grund av sitt kön. Var tredje, eller 33 procent, har mötts av sådan diskriminering vid något tillfälle. Totalt har alltså mer än varannan svensk kvinna missgynnats eller kränkts på jobbet på grund av att de är kvinnor.

Även män upplever att de diskriminerats i arbetslivet på grund av sitt kön. Var femte man, 20 procent, svarar att de mött diskriminering någon eller flera gånger under sitt arbetsliv.

– Diskriminering måste förebyggas i det dagliga arbetet och när våra medarbetare jobbar hos kunder ställer vi hårda krav på att de har en bra arbetsmiljö. Vi arbetar strukturerat med att se till att kompetens, och inget annat, blir avgörande på arbetsplatsen, säger Monica Längbo.

Fakta: Detta säger lagen om diskriminering

Diskriminering innebär enkelt uttryckt att någon missgynnas eller kränks på någon av de sju grunder lagen tar upp: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Diskriminering kan ske direkt mot en människa, men också ta formen av indirekt diskriminering. Det kan exempelvis handla om en regel som visserligen gäller alla, men missgynnar en viss grupp.

Fakta: Så gör du om du ser diskriminering på din arbetsplats

  1. Tala med din närmaste chef. Var konkret och ta upp exempel på hur du eller din kollega mötts av diskriminering.
  2. Du som är medlem i ett fackförbund kan vända dig till ditt lokala ombud för att få råd, stöd och eventuellt hjälp med att ta saken vidare.
  3. Om den behandling du upplever omfattas av diskrimineringslagen kan du göra en anmälan till DO, diskrimineringsombudsmannen. DO kan sedan besluta om att öppna ett tillsynsärende mot arbetsgivaren. I ett fåtal fall varje år driver DO mål till domstol. Tänk på att om du är medlem i ett fackförbund är det i första hand facket, inte DO, som har rätt att företräda dig i diskrimineringsärenden på arbetsplatsen.
  4. Om du är anställd av ett bemanningsföretag, kontakta din konsultchef – bemanningsföretaget tar ansvar för din arbetsmiljö oavsett var du jobbar.

För mer information, kontakta gärna:

Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life-undersökningarna genomförs två gånger per år av Kairos Future på uppdrag av ManpowerGroup Sverige. Manpower Work Life-panelen i Sverige består av närmare 20 000 personer och är representativ för den arbetsföra befolkningen med avseende på kön, ålder och bostadsort. Den senaste undersökningen genomfördes under februari och mars 2016 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 4 398 personer har svarat på frågorna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på drygt 50 orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige. 

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Byggbranschen levererar ny rekordprognos för höstens arbetsmarknad17.9.2018 08:45Pressmeddelande

Arbetsgivare i byggbranschen förväntar sig en rejält ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +13 procent, Det är en knapp ökning från föregående kvartals prognos, som då var den starkaste jobbprognosen branschen sett på sex år. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos Q4: Ökad sysselsättning i hotell- och restaurangbranschen under hösten17.9.2018 08:38Pressmeddelande

Arbetsgivare i hotell- och restaurangbranschen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under hösten. Sysselsättningstrenden för det fjärde kvartalet 2018 ligger på +14 procent, en ökning jämfört med motsvarande period förra året då prognosen låg på +8 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +8 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum