Svea Ekonomi

Varannan svensk företagare: Svårt att hitta balans mellan jobb och privatliv

Dela

Ett eget företag kan innebära en känsla av frihet och möjlighet att styra sin egen tid. Men för många kan det även skapa en känsla av att inte riktigt räcka till. En ny Novus-undersökning från bank- och finansgruppen Svea visar nämligen att närmare varannan svensk företagare har svårt att balansera jobb och privatliv. Framförallt är det tiden med familjen som drabbas.

Att starta eget företag innebär stora möjligheter. Samtidigt är det väldigt krävande för många. I samband med lanseringen av en helt ny digital bank för företag har Svea undersökt vilka utmaningar svenska företagare ställs inför.

Undersökningen visar att hela 47 procent upplever att det är svårt att balansera jobb och privatliv. Och främst är det familjen som drabbas när tiden inte räcker till. Det uppger 52 procent. Det visar sig även vara svårt att vara ledig på grund av sitt företagande, vilket 49 procent svarar. Nästan var tredje har inte tid att träffa sina vänner. Det verkar dessutom som att företagande ibland kan innebära att letandet efter kärleken läggs på is. Sju procent uppger nämligen att de inte hinner dejta.

– Som företagare är det vanligt att du inte har ekonomin för att anställa personal för diverse sysslor. Då hamnar man själv istället på flera stolar vilket givetvis tar extra tid. Som ytterst ansvarig måste man lägga den tid som krävs för att företaget ska överleva och utvecklas. Det kan i många situationer innebära perioder när mindre tid kan läggas på familj, vänner och semester. På Svea försöker vi ständigt underlätta företagarnas vardag och vi vet sedan tidigare att mycket tid läggs på administration. Detta är en av anledningarna till att vi nu lanserar en ny digital bank för företagare, säger Victor Ramström, vd Svea Bank.

Företagets ekonomi – ett återkommande bekymmer

Undersökningen visar även att närmare varannan företagare någon gång har hamnat i konflikt på grund av att jobbet tar för mycket tid. Detta kan ställas i relation till allmänheten där endast 34 procent uppger att de hamnat i konflikt för att jobbet tar upp för mycket tid.

Topplista: Detta gör det svårt att hitta balans mellan jobb och privatlivet

1. För lite tid med familjen                                                  52 %

2. Sällan vara ledig                                                             49 %

3. Hinner inte umgås med vänner                                      31 %

4. Hinner inte träna/utöva fritidsaktiviteter                          29 %

5. För lite tid med din partner                                              28 %

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea. Totalt har 1 000 telefonintervjuer genomförts bland ägare och vd:ar på företag med 0–49 anställda och med en omsättning på minst 500 000 kronor. Undersökningen genomfördes 15 april till 23 april.

Bilaga 

Upplever du det lätt eller svårt att hitta balans mellan jobb och privatliv?

 

Totalt

Mycket svårt

19 %

Ganska svårt

28 %

Varken lätt eller svårt

20 %

Ganska lätt

20 %

Mycket lätt

11 %

Vet ej

1 %

 

Vad är det svåra med att hitta balans mellan jobb och privatliv?

 

Totalt

För lite tid med familjen

52 %

Sällan vara ledig

49 %

Hinner inte umgås med vänner

31 %

Hinner inte träna/utöva fritidsaktiviteter

29 %

För lite tid med din partner

28 %

Sällan tid att resa bort

27 %

Hinner inte dejta

7 %

Annat nämligen

21 %

Vet ej

2 %

 

Har det någonsin uppstått konflikter i ditt privatliv på grund av att du lägger för mycket tid på företaget?

 

Totalt

Ja

47 %

Nej

52 %

Vet ej

1 %

 

Nyckelord

Kontakter

För ytterligare information, kontakta:
Victor Ramström, vd Svea Bank
Telefon: +46 76 677 64 39
Mail: victor.ramstrom@sveabank.com

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea
Svea är en finansiell företagsgrupp med trettio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Ny rapport från Svea visar: B2B-företag på efterkälken inom e-handel25.10.2019 07:36:00 CESTPressmeddelande

Förväntningarna på e-handeln är fortsatt starka och de flesta kunder förväntar sig idag att kunna handla online. Och majoriteten av B2B-företagen tror att försäljning i digitala kanaler fortsättningsvis kommer öka. Det visar bank- och finansgruppen Sveas nya rapport om B2B-bolag och e-handel. Trots den väntade ökningen väljer vartannat företag bort digital försäljning.

Marknadsföring, digitalisering och försäljning: Kompetenserna som svenska företag saknar24.10.2019 12:58:39 CESTPressmeddelande

Sverige är ett framgångsrikt land vad gäller företagande. För att lyckas som entreprenör är det viktigast att ha kompetens inom sin egen produkt eller tjänst. Det uppger närmare fyra av tio företagare i bank- och finansgruppen Sveas senaste Novus-undersökning. Men för att ta verksamheten till nästa nivå krävs fler kompetenser än så. Den kompetens som flest företagare saknar för att kunna utveckla företaget är marknadsföring, men också försäljning och digitalisering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum