Svea Ekonomi

Varannan svensk har svårt att få pengarna att räcka till

Dela

De flesta har någon gång upplevt att pengarna inte riktigt räckt till en månad. Men en ny undersökning från Svea Ekonomi visar att andelen är större än väntat. Hela 53 procent av svenskarna uppger att de upplever att det är svårt att få pengarna att räcka. Och den främsta anledningen visar sig vara oväntade utgifter, följt av större inköp.

Svea Ekonomis nya rapport ”Låt oss prata pengar” visar att mer än hälften av svenskarna har problem att få sin ekonomi att gå ihop. Och närmare var femte svensk svarar dessutom att det sker ofta eller varje månad. Det är främst i samband med oväntade utgifter som budgeten spricker. Det svarar 61 procent av svenska folket. Samtidigt svarar mer än var tredje svensk att de har svårt att få ekonomin att gå ihop vid jul.

– Alla har vi utgifter som varje månad behöver betalas och det kan finnas många faktorer till att summorna varierar och förändras. Därför är det väldigt viktigt att göra en hushållsbudget över utgifter och inkomster som uppdateras kontinuerligt. På så sätt får du en tydligare bild över vart pengarna tar vägen. Med god planering och ett sparande blir det betydligt lättare att få ekonomin att gå ihop, säger Helena Klein, Affärsområdeschef för Privatlån och Spar på Svea Ekonomi.

Det visar sig även att kvinnor har svårare att ekonomiskt klara av högtider än män. 42 procent av kvinnorna uppger att de har svårt att få pengarna att räcka under julen, medan motsvarande siffra bland männen är 28 procent. Födelsedagar kan också innebära utgifter när det ska ordnas kalas eller köpas presenter. 27 procent av kvinnorna, men bara 19 procent av männen, uppger det som orsaken till att pengarna inte räcker till. 

Topplista: Sammanhangen där svenskarna inte får pengarna att räcka till

1. Om det dyker upp oväntade utgifter       61 %
2. Om jag har gjort ett större inköp            40 %
3. Vid jul                                                      35 %
4. Under semestertider                               29 %
5. Födelsedagar                                          23 %För ytterligare information, kontakta:
Patrik Widlund, CMO, Svea Ekonomi
Telefon: 070-529 42 00
E-post: patrik.widlund@svea.com


Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Svea Ekonomi. Totalt har 1 090 webbintervjuer genomförts bland allmänheten 18–79 år i Novus riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel under perioden 18–25 februari 2019. Svarsfrekvensen var 62 procent.


Bilaga

Upplever du att det är svårt att få pengarna att räcka till?

 

Totalt

Man

Kvinna

Ja, alltid (varje månad)

7 %

6 %

7 %

Ja, ofta

12 %

10 %

14 %

Ja, ibland

17 %

16 %

19 %

Ja, vid enstaka tillfällen, t.ex. semester, större utgifter mm.

17 %

17 %

17 %

Nej

47 %

51 %

42 %

Vet ej

0 %

0 %

1 %

I samband med vad upplever du att det är svårt att få pengarna att räcka till? 

 

Totalt

Man

Kvinna

Om det dyker upp en oväntad utgift

61 %

55 %

67 %

Om jag har gjort ett större inköp

40 %

43 %

39 %

Vid jul

35 %

28 %

42 %

Under semestertider

29 %

24 %

34 %

Födelsedagar, t.ex. ordna kalas, köpa presenter, finkläder

23 %

19 %

27 %

Vid skolstart/skolavslutning

6 %

5 %

6 %

Annat

4 %

6 %

3 %

Vet ej

2 %

3 %

2 %Dokument

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Svea Ekonomikoncernen är en finansiell företagsgrupp med verksamhet i ett flertal europeiska länder. Med trettio års erfarenhet av att korta ned företags kredittider är vi idag ett naturligt val för många företagare när det gäller att välja finansieringspartner.

 

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Ny kartläggning från Payson och Svea visar: En het sommar väntar e-handeln31.7.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

Efter en juni som på många håll i landet bjudit på högsommar väntas nu ytterligare ett högtryck dra in över Sverige – på nätet. Svenska e-handlare spår nu en sommar med tillväxt och ökad försäljning. Två av tre e-handlare uppger att tillväxten för deras butik kommer öka under sommarmånaderna. Det visar Payson och Sveas e-handelsindikator. Bäst för e-handlarna vore dessutom en sommar med mycket skyfall.

Allt-i-allo, kläder och teknik: E-handelsbranscherna som ökar mest12.6.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

E-handeln växer fortsatt i Sverige och idag är det inom många branscher mer givet att starta en e-handel än en fysisk butik. Under 2019 startades hela 2 084 nya e-handelsföretag i Sverige. Och den bransch som såg allra flest nya digitala butiker var modebranschen. Hela 526 nya klädbutiker öppnade online under förra året. Det visar bank- och finansgruppen Sveas nya kartläggning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum