BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Varannan vuxen vet inte hur de ska stötta barn som far illa av närståendes alkoholproblem

Dela
Barn med föräldrar som dricker för mycket riskerar att vara särskilt utsatta under covid-19-pandemin. En ny Sifo-undersökning som gjorts i uppdrag för initiativet Barndom utan baksmälla visar att hälften av alla vuxna inte vet hur de ska börja prata med ett barn som far illa på grund av en förälders drickande. Dessutom visar undersökningen att 35 procent av de vuxna som uppmärksammat att ett barn far illa inte agerat. Initiativet Barndom utan baksmälla vill ändra på detta genom att ge konkreta råd för att få fler vuxna att agera.

– Undersökningen visar att alltför många vuxna inte vet hur de ska prata och bemöta ett barn som de känner oro för och inte heller på vilket sätt de ska agera när ett barn far illa. Det är allvarligt, det är varje vuxens ansvar att se och agera vid oro för ett barn, och det ansvaret måste varje vuxen ta, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

Initiativet Barndom utan baksmälla fastslår i en tidigare rapport att 320 000 barn påverkas negativt av en förälders eller vårdnadshavares alkoholkonsumtion. För dessa hundratusentals barn kan covid-19 och ett annorlunda samhälle som är mindre nåbart än normalt riskera att förvärra deras situation ytterligare.

Okunskap kring hur man ska agera

Den nya Sifo-undersökningen konstaterar vidare att var tredje svarande någon gång under det senaste året uppmärksammat en vuxen som återkommande druckit för mycket alkohol och som haft barn under 18 år boendes hos sig. Av dessa personer uppger 35 procent att de inte agerade på något sätt. Den vanligaste orsaken till att man inte agerade var att man inte visste hur man skulle bemöta eller stötta barnet. Andra anledningar var att man inte tyckte det var ens ensak eller att man var rädd att göra fel och förvärra situationen. 34 procent uppgav att de inte heller vet var man kan hitta information som stöd för att kunna hjälpa ett barn som har en förälder som dricker för mycket.

8 av 10 efterlyser mer information om hur de kan stötta barn vars föräldrar eller vårdnadshavare har alkoholproblem

Av de svarande som själva vuxit upp med föräldrar med alkoholproblem svarade tre av fyra att de önskat att någon vuxen hade agerat. 32 procent uppgav att de vuxnas agerande har hjälpt dem i mycket hög grad och nästan hälften svarade att de hade önskat en vuxen att prata med som stöd. Undersökningen visar även att 78 procent av de svarande tycker att det behövs mer kunskap till allmänheten om hur vuxna kan stötta barn som har en förälder som dricker för mycket.

– Undersökningen pekar på en stor osäkerhet hos vuxna, man vill inte göra fel och detta leder i många fall till att man inte agerar alls. Vi vill ändra på det genom att bland annat sprida vår guide ”Avgörande ögonblick” som ger enkla men konkreta råd till vuxna hur de kan agera. För att vuxnas drickande aldrig ska bli barns problem måste vi blir fler som ser och agerar! säger Magdalena Gerger, vd på Systembolaget.

Fem tips på hur du kan agera när du misstänker att ett barn far illa:

  1. Var den som gör något. Utgå inte från att någon med närmare relation till barnet än du själv redan har agerat på situationen.
  2. Du behöver inte lösa allt på en gång. Om du inte vet vad du ska säga, börja med ett hej.
  3. Våga fråga (och fråga igen). Våga fråga hur barnet har det. Får du inget svar direkt, våga fråga igen.
  4. Gör barnet delaktigt. Diskutera direkt med barnet hur hen vill ha det och vilken sorts hjälp som behövs.
  5. Var lugnet i stormen. Du kan göra skillnad genom att bara vara du – en vuxen att lita på.

Initiativet Barndom utan baksmälla har tagit fram guiden ”Avgörande ögonblick” med konkreta råd för att få fler vuxna att agera. Guiden finns att ladda ner här.

För mer information: www.barndomutanbaksmalla.se
Presskontakt Systembolaget: Therese Elmgren, therese.elmgren@systembolaget.se

Om undersökningen

Kantar Sifo, webbintervjuer, 2001 svarande personer 20-79 år, fältperiod 200310-200317

Om Barndom utan baksmälla

Initiativet Barndom utan baksmälla syftar till att göra skillnad för barn som far illa av vuxnas drickande. Initiativet är ett samarbete mellan Systembolaget, IQ och barnrättsorganisationerna Bris, Maskrosbarn, Trygga Barnen och Childhood.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris och Telia har utvecklat anonyma SMS – en ny kanal till barnens stödlinje 116 11118.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Barn som söker stöd kan sedan tidigare kontakta Bris nationella stödlinje för barn anonymt via telefon, chatt och mejl. Det har länge funnits en efterfrågan från barn och unga att också kunna skicka sms. För att möta det behovet har Bris och Telia tillsammans utvecklat en ny teknisk lösning som innebär fullständig anonymitet för barn och unga när de SMS:ar Bris på kortnummer 116 111.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye