Norrköpings kommun

Vård- och omsorgskontoret anmäler händelse enligt lex Maria

Dela

Under sommaren 2020 lossnar en lyftbygel i samband med ett lyft med mobillyft. Detta resulterar i att en vård- och omsorgstagare faller och får ödembildning. Vård- och omsorgstagaren får ingen långvarig skada och är inte i behov av utökade vård- och omsorgsinsatser. Vård- och omsorgskontoret anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.

En utredning inleds för att säkerställa förflyttningar med mobila lyftar med snabbfäste samt för att ta fram åtgärdsförlag för att undvika att liknande händelser inträffar igen.

Leverantören av den aktuella produkten har meddelat via ett utskick om att det finns en risk att snabbfästet kan lossna. Leverantören meddelade då också att snabbfästet kommer att tas bort och att en åtgärdsplan för utbyte av produkten är påbörjad.

Verksamheten hade kunskap om utskicket från leverantören och risken med snabbfästet. Till följd av detta gjordes ett kontrollyft innan berörd vård- och omsorgstagare skulle förflyttas. Trots detta lossnar lyftbygeln och vård- och omsorgstagaren hamnar på golvet.

Sedan händelsen inträffat har lyftar med snabbfästet tagits ur bruk. Alla snabbfästen byttes ut under sommaren 2020. I och med att alla snabbfästen är borttagna från lyftar i Norrköpings kommun bedöms risken att en likande händelse ska upprepas som låg.

Kontakt:
Mika Levin-Smeds
Titel: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR)
Telefon: 011-15 27 15
_______________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 072-584 55 69

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings kommun stöttar näringslivet inför julhandeln27.11.2020 13:30:00 CETPressmeddelande

För att stötta handeln i Norrköping föreslår kommunen att tillfälligt och utan avgift för näringsidkarna, ta bort de utpekade försäljningsplatserna. Detta möjliggör att fler ska kunna nyttja den allmänna platsmarken till försäljning och varuexponering, till exempel möjlighet att flytta ut försäljningen från butiken. – Den lokala handeln har drabbats väldigt hårt av de restriktioner som råder och behöver stöd för att ens överleva. Genom att göra det möjligt att kunna bedriva försäljning utomhus eller erbjuda smidig upphämtning, kan människor lättare hålla avstånd och samtidigt stötta detaljhandeln i Norrköping, säger Karin Jonsson (C), ordförande i tekniska nämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum