Hermods AB

Vård- och omsorgsprogrammet förändras för bredare kompetens

Dela

Från och med 1 juli 2021 förändras programstrukturen för vård- och omsorgsprogrammet inom vuxenutbildningen efter beslut av regeringen. Genom att inriktningarna tas bort så får alla elever en bredare utbildning, som når Socialstyrelsens kunskapskrav för arbete som undersköterska.

Foto: Hermods AB
Foto: Hermods AB

- Förändringen innebär att eleverna kommer få en bredare kompetens än tidigare och ökade chanser att bli anställda efter avslutad utbildning, säger Anna Blomqvist, Ämnes- och yrkesutvecklare vård och omsorg på Hermods.

Fokus på språkperspektivet

Hermods utbildade 1500 undersköterskor under 2020. De senaste 1,5 åren har ett utvecklingsarbete pågått för att anpassa utbildningarnas innehåll till de nya kraven. Utveckling av innehåll och pedagogiskt material har gjorts av legitimerade lärare inom Hermods.

- Alla kurser granskas ur ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt av lärare med lång erfarenhet av andraspråksperspektiv på lärande. Även ämnesexperter granskar varje kurs och föreslår förändringar för att kurserna ska passa en bredare målgrupp, säger Anna Blomqvist.

Arbetsplatsförlagt lärande sker två-tre gånger under utbildningen beroende på vilken region man bor i. Kurserna är inom verksamheter med inriktning på grundläggande omvårdnad samt åldrandet. Den sista praktikperioden sker i slutet av utbildningen och där får eleverna själva välja specialisering för att kunna ha chans till jobb inom ett område som intresserar dem.  

- Det har varit ett intensivt arbete att göra om vård- och omsorgsprogrammet. Nu ser vi fram emot att emot omställningen den 1 juli som kommer att ge våra elever en starkare grund att stå på, säger Anna Blomqvist.

Fakta om nya vård- och omsorgsutbildningen

  • Nya vård- och omsorgsutbildningen träder i kraft den 1 juli 2021.
  • 15 % av yrkesutbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL).
  • Utbildningen till undersköterska är på 1500 poäng.
  • Utbildningen till vårdbiträde är på 800 poäng.

I båda utbildningarna ingår Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.

Kontakt:

Anna Blomqvist, Ämnes- och yrkesutvecklare, vård och omsorg Hermods

Mail: Anna.Blomqvist@hermods.se 

Tel: +46101421331

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Hermods AB
Foto: Hermods AB
Ladda ned bild
Foto: Anna Blomqvist
Foto: Anna Blomqvist
Ladda ned bild

Om

Hermods AB
Hermods AB
Sveavägen 34
111 34 Stockholm

08-410 251 00https://www.hermods.se/

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra komvuxutbildningar, yrkeshögskola, sfi och distansgymnasium utbildar årligen över 70 000 studerande och elever. Vår vision är att vara ledande i utbildning för vuxna och därigenom delaktiga i inkludering och förbereder för arbetslivet. Hermods ingår i Academedia, som genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande vill skapa en bättre framtid.

Följ Hermods AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hermods AB

Därför behövs kvinnor i ”manliga” jobb och utbildningar!7.3.2022 15:22:44 CET | Nyheter

Idag ser vi att nästan 94% av de sökande till byggutbildningarna är män.* Det är något som behöver ändras för att få en större bredd i branschen. Det handlar om inkludering, men även mångfalden behöver breddas. ”- Vårt jobb inom YH är förmedla de olika rollerna, berättar Anna, utbildare inom Hermods Yrkeshögskola. Att driva branschen framåt genom utbildning som är anpassade efter alla kön och erfarenheter förändrar samhällsstrukturer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum