Akademiska sjukhuset

Vårdbyggnad på Akademiska prisas i internationell arkitekttävling

Dela

Akademiska sjukhusets senaste byggnadstillskott, ingång 100/101, är ett av nio vårdprojekt från hela världen som uppmärksammas i den internationella tävlingen Architecture Masterprize. Huset har fått en hedersutmärkelse i klassen vårdarkitektur.

Akademiska sjukhusets senaste byggnadstillskott, ingång 100/101, uppmärksammas i den internationella tävlingen Architecture Masterprize. Huset har fått en hedersutmärkelse i klassen vårdarkitektur. 
Foto: Åke E:son Lindman
Akademiska sjukhusets senaste byggnadstillskott, ingång 100/101, uppmärksammas i den internationella tävlingen Architecture Masterprize. Huset har fått en hedersutmärkelse i klassen vårdarkitektur. Foto: Åke E:son Lindman

Huset, som ritats av White, invigdes tidigare i år. Det är utformat med fokus på människans behov. Här ryms högteknologiska operationssalar och avancerade behandlingar för de allra svårast sjuka. Samtidigt innehåller huset moderna dagvårds- och vårdavdelningar. Så gott som samtliga lokaler har utformats tillsammans med vårdpersonalen och deras representanter. Utgångspunkten är aktuell forskning om läkande och hälsobringande miljöer.

I huset behandlas de svårast sjuka. Dagsljuset har varit viktigt vid husets utformning. Nästan alla rum där patienter vistas har insläpp av dagsljus.

Byggnaden är även utformad med långsiktig hållbarhet i fokus. Man har valt en generell utformning av stomme och installationer som ger mångsidig användbarhet och förenklar framtida anpassningar. Ett exempel är att man, med mycket små anpassningar, kunnat ställa om delar av byggnaden för intensivvård av patienter med covid-19. Låg energianvändning och miljövänliga byggnadsmaterial bidrar till att byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld.

Architecture Master Prize mission är att lyfta och öka synligheten för kvalitetsarkitektur i världen med särskild fokus på kreativitet och innovation. Juryn, som består av designer, arkitekter, akademiker och curators, lyfter fram de bästa projekten från hela världen i 42 kategorier som gäller allt från inredning till stadsplanering. Tillsammans har de bedömt bidrag från över 65 länder.

Nyckelord

Bilder

Akademiska sjukhusets senaste byggnadstillskott, ingång 100/101, uppmärksammas i den internationella tävlingen Architecture Masterprize. Huset har fått en hedersutmärkelse i klassen vårdarkitektur. 
Foto: Åke E:son Lindman
Akademiska sjukhusets senaste byggnadstillskott, ingång 100/101, uppmärksammas i den internationella tävlingen Architecture Masterprize. Huset har fått en hedersutmärkelse i klassen vårdarkitektur. Foto: Åke E:son Lindman
Ladda ned bild
Den nya vård- och behandlingsbyggnaden på Akademiska, ingång 100/101, är utformat med fokus på människans behov. Här vårdas de svårast sjuka patienterna. Dagsljuset har varit viktigt vid husets utformning även i entréplanet.
Foto: Åke E:son Lindman
Den nya vård- och behandlingsbyggnaden på Akademiska, ingång 100/101, är utformat med fokus på människans behov. Här vårdas de svårast sjuka patienterna. Dagsljuset har varit viktigt vid husets utformning även i entréplanet. Foto: Åke E:son Lindman
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1 440 läkare och 2 550 sjuksköterskor och barnmorskor.

2019 var omsättningen cirka 10 miljarder kronor, varav 2,5 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion eller riket.

Sjukhuset har cirka 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 750 000 öppenvårdsbesök och cirka 32 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Akademiska föreslår åtgärdsprogram på 400 miljoner kronor3.12.2020 10:00:00 CETPressmeddelande

Akademiska sjukhuset har under flera år gjort stora ekonomiska underskott. För att nå en ekonomi i balans om två år har sjukhuset tagit fram ett förslag till åtgärdsprogram som summerar till cirka 400 miljoner kronor. Bland åtgärderna finns att dra ner på personalkostnader, effektivisera hanteringen av medicinskt material och införa effektivare arbetssätt för att möjliggöra vård av fler riks- och regionpatienter.

Välbehandlade hiv-patienter - inte riskgrupp för svår covidinfektion30.11.2020 08:15:00 CETPressmeddelande

Drygt 8 000 människor i Sverige lever med hiv. Tack vare effektiva läkemedel behöver ingen bli sjuk i sin hivinfektion. Europeisk statistik visar dessutom att välbehandlade hiv-patienter inte drabbats av svår covid-19 i högre utsträckning och således inte ses som riskgrupp. Situationen är dock inte lika ljus i hela världen och temat för Världsaidsdagen 1 december är Global solidaritet och delat ansvar.

Effektivare behandling vid svår covidinfektion fokus för ny studie26.11.2020 08:10:00 CETPressmeddelande

De flesta som insjuknar i covid-19 får en mild infektion, medan ett fåtal får allvarliga symtom och behöver inneliggande vård. För att kunna behandla de svårast sjuka mer effektivt behövs ökad kunskap om virusets och immunförsvarets samspel över tid. I en studie på Akademiska sjukhuset ska forskare bland annat jämföra allvarliga immunreaktioner, så kallade cytokinstormar, hos patienter inom intensivvården med immunförsvaret hos friska blodgivare.

Innovativa diabetesbehandlingar kan minska risken för hjärt- och njursvikt23.11.2020 08:15:00 CETPressmeddelande

De senaste åren har stora framsteg gjorts inom läkemedelsbehandling av typ 2-diabetes som även kommer andra patientgrupper till nytta. Ett exempel på ny, innovativ behandling är så kallade SGLT2- hämmare mot högt blodsocker, som även minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, framförallt hjärtsvikt, och njursvikt. Läkemedlet kan numera även ges till personer utan diabetes.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum