Vårdföretagarna

Vårdföretagarna besvikna över utebliven plats i regeringens välfärdskommission

Dela

Regeringen har idag meddelat vilka parter som ska sitta i välfärdskommissionen. Kommissionen syftar till att hitta metoder för att stärka välfärden. Vårdföretagarna lade redan förra året fram ett förslag om att tillsätta en välfärdskommission men nekas nu möjlighet att delta. Enbart företrädare för stat, regioner, kommuner och fackförbund har bjudits in.

Sabina Joyau - näringspolitisk chef
Sabina Joyau - näringspolitisk chef

– Privat drivna verksamheter inom vården och omsorgen är en naturlig del av välfärdens vardag. Tyvärr verkar inte regeringen dela den uppfattningen trots att nästan hälften av alla patientbesök på vårdcentraler idag sker hos en privat vårdgivare. Det är olyckligt, säger Sabina Joyau, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Vårdföretagarna samlar fler än 2 000 av landets vård- och omsorgsgivare med tillsammans över 100 000 medarbetare, alla med kollektivavtal. 20 procent av äldreomsorgen drivs idag i privat regi. 8 av 10 assistansberättigade har valt en privat utförare och 82 procent av HVB-hemmen drivs av privata aktörer.

– Välfärden står inför mycket stora utmaningar. Att regeringen då väljer bort att lyssna på en så stor del av vården och omsorgen är inte rimligt. Vi har konkreta lösningar för innovationer, smarta arbetssätt och kvalitetsuppföljning. Om regeringen ändrar sig står vi naturligtvis redo att delta, säger Sabina Joyau, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

För mer information:
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29

Länk till regeringens pressmeddelande angående välfärdskommissionen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sabina Joyau - näringspolitisk chef
Sabina Joyau - näringspolitisk chef
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Välkommet besked att korttidspermittering även ska gälla vård och omsorg30.3.2020 14:55:27 CESTPressmeddelande

Coronavirusets utbrott har förändrat förutsättningarna för vårdföretag som inte arbetar med akuta uppdrag och heller inte har möjlighet att ställa om till en sådan typ av vård. Till exempel verksamheter inom rehabilitering, fysioterapi, psykoterapi och vissa specialistmottagningar. Inbokade besök ställs in och patienter ombeds att undvika besök på vårdmottagningar för att minska smittspridningen. På kort sikt innebär det likviditetsproblem.

Daglig verksamhet i privat regi – bäst i Socialstyrelsens kvalitetsmätning19.12.2019 06:00:00 CETPressmeddelande

Daglig verksamhet skapar en meningsfull vardag för personer med funktionsnedsättning och ger rehabilitering som möjliggör studier eller arbete. Socialstyrelsen följer varje år upp kvaliteten i daglig verksamhet utifrån ett antal kvalitetsindikatorer. Årets undersökning visar att de privat drivna dagliga verksamheterna får bäst resultat på samtliga 14 kvalitetsindikatorer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum