Vårdföretagarna

Vårdföretagarna kommenterar Socialdemokraternas presskonferens - statsministern och partiledaren resonerar olika

Dela

- Det är välkommet att statsminister Löfven tänker lyssna på de remissinstanser som nu sågar förslaget till vinsttak i välfärden, men oroande att partiledaren Löfven tänker strunta i dem.

Det säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna, i en kommentar till socialdemokraternas besked om hur frågan om vinsttak ska hanteras på partikongressen i april. Vid en pressträff gjorde Stefan Löfven och partisekreteraren Lena Rådström Baastad klart att partiet vill ha vinsttak i alla välfärdsverksamheter. Tidigare i veckan har civilminister Ardalan Shekarabi sagt att vård och omsorg kan undantas från vinstreglering eftersom kvaliteten kan säkras via upphandling. Både Löfven och Shekarabi har varit tydliga med att de ska lyssna på de remissinstanser som nu sågar Reepalu-utredningens förslag till vinsttak.

- Socialdemokraterna bör hålla fast vid det tidigare kongressbeslutet att kvalitetskrav ska gälla, inte vinsttak. Den oklara linje som regeringen/partiet nu aviserar innebär att osäkerheten för vårdföretagen kvarstår. Det hindrar välfärdens utveckling och försvårar lösningen på de verkliga utmaningarna: kompetensbristen och hur vi ska få resurserna att räcka till de växande behoven, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Välfärdsutraderingen
Vårdföretagarnas remissvar på Reepalu-utredningen "Ordning och reda i välfärden.
Välfärdsutraderingen Vårdföretagarnas remissvar på Reepalu-utredningen "Ordning och reda i välfärden.
Ladda ned bild
Håkan Tenelius - näringspolitisk chef
Håkan Tenelius - näringspolitisk chef
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Privat vård och omsorg är en integrationsmotor16.11.2018 06:00Pressmeddelande

Ny statistik från Statistiska Centralbyrån visar att privata vård- och omsorgsgivare är en del av lösningen på Sveriges integrations- och sysselsättningsproblem: Mellan 2007 och 2016 ökade antalet arbetande i Sverige med 435 000 personer, varav 106 000 anställdes inom vård och omsorg. Privata företag stod för den större delen av ökningen. År 2007 jobbade 19 procent av alla vårdanställda i privat sektor – nu är det 28 procent. Trots det råder det stor arbetskraftsbrist inom de flesta vård- och omsorgsyrken.

Allvarliga konsekvenser för vård och omsorg av Skatteverkets ställningstagande om moms25.10.2018 09:51Pressmeddelande

Skatteverkets tolkning av Högsta förvaltningsdomstolens dom angående moms på uthyrning av legitimerad vårdpersonal får stora konsekvenser för den privat drivna vården och omsorgen. Ställningstagandet innebär att det blir moms inte bara på inhyrning från bemanningsföretag, utan också på specialistkonsulter. Även underleverantörslösningar i vården riskerar att bli momsbelagda. Detta trots att vård och omsorg i grunden ska vara momsfri. Det innebär stora kostnadsökningar för den privat drivna vården och omsorgen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum